Cum sa alegi o mancare sanatoasa pentru cainele tau!

(5 / 1 voturi)

Pe piata se gasesc in momentul de fata o multime de tipuri de mancare pentru catei si alegerea unui anumit tip poate fi coplesitoare. Există hrană pentru câini de talie mică, câini de talie mare, câini slabi, câini obezi, caini lenesi,câini activi, chiar şi produse alimentare specifice unei rase (mancare pt Labradori). Dar, dacă doriti sa va hraniti cainele cu cea mai buna mancare disponibila, atunci bine ati venit la curs!

Ce înseamnă "sănătos" cand e vorba de mâncare pentru câini? Este un aliment care conţine nevoile de bază de nutriţie ale cainelui, o sursa buna de proteine, grăsimi adecvate, fibre şi umiditate.

Pentru inceput, orice mâncare pentru câini trebuie să îndeplinească normele de siguranţă a FDA (
Food and Drug Administration ).In SUA exista The Association of American Feed Control Officials (AAFCO) dar in care nu are nimeni inceredere pentru ca este condusa de cei care produc mancarea pentru animale. Deci, noi, ca proprietari de caini trebuie sa gasim singuri alimente sigure si sanatoase pentru câinele nostru.
 

Noţiuni de bază

Un caine, in medie, ar trebui să aibă un regim alimentar care contine legume 50%, carne 40% şi 10% cereale. Câinii maturi au nevoie de un minim de proteine de18% pe o bază de substanţă uscată, în timp ce puii nevoie de cel puţin 22%. Toţi câinii, de asemenea, necesita o anumită cantitate de grasime, în funcţie de nivelul lor de activitate. Cainii au nevoie, de asemenea, ca aproximativ 4% din dieta lor să contina fibre. Acestea sunt, din nou , in medie. Pentru a face o comparatie intre tipurile de mancare pentru catei cel mai bine ar fi sa incepeti cu etichetele.

 

Descifrarea etichetelor de pe mâncarea pentru câini

Ingredientele de pe manacarea pentru catei: O modalitate buna de a determina calitatea unui produs alimentar este lista de ingrediente. Cu puţină practică, puteţi găsi un aliment care nu are produse nedorite şi este foarte digerabil. Ingredientele sunt enumerate în ordinea greutatii.
Un truc utilizart producători este de a sparge un ingredient în mai multe ingrediente diferite mici şi sa le listeze separat. De exemplu, ar putea include componentele : pui (primul), faina de porumb, gluten de porumb şi tărâţe de porumb (mai jos). Ai putea crede că puiul este ingredientul principal, dar, gruparea ingredientele de tip porumb ar putea foarte bine sa depaseasca greutatea puiului.


Următoarele indicatoare trebuie să fie incluse pe etichetele produselor alimentare pentru câini:

    - Minim brut de proteine
    - Minim brut de grăsime
    - Maxim de fibre brute
    - Maxim de umiditate


Notă: "brut" nu ţine cont de digestibilitate sau sursa. Sursă ar putea fi carne de vita buna si pentru oameni sau pene de pui.


Cateva trucuri :

    - Cauta prima sursă de grăsime scrisa pe etichetă pentru a determina principalele ingrediente. ( De exemplu, în cazul în care grăsimea de pui este listata a şaptea, ingredientele listate înainte sunt ingredientele principale si cele de dupa grasimea de pui sunt secundare.)
    - Ai grija la denumirile si descrierile de pe etichete de genul : „mancare pentru caini cu aroma de ficat”, in general acestea au doar o cantitate mică de arome.
    - Calcularea cantitatii „ reale „ din fiecare indicator poate fi foarte complicata. Producătorii pot fi înşelători, folosind ingrediente de înaltă calitate care conţin o mulţime de apă şi, prin urmare, fac economie la bani. Pentru mai multe informaţii despre calcule, vizitaţi site-ul FDA.

Din fericire, alimentele sanatoase pentru câini sunt uşor de găsit astăzi. Daca te hotarasti sa gatesti pentru cainele tau acum iti vin in ajutor o multime de site-uri cu retete si carti de bucate dedicate cateilor.

Mai sunt cateva lucruri care trebuiesc luate in considerare atunci cand cumparati sau vreti sa faceti mancarea pentru caine:

    - Cauta ingredientele naturale şi / sau organice. Un pachet de hrana pentru caini cu "Natural" stampilat pe el nu inseamna nimic - nu există reglementări in vigoare pentru a defini acest lucru.
    - Evita porumbul, mălaiul, soia si grau. Acestea sunt dificil de digerat pentru câini şi pot provoca alergii.
    - În schimb, alege din urmatoarele grane: orz, ovăz, mei si orez brun.
    - În funcţie de capacitatea cainelui de a digera, verifica digestibilitatea sursei de proteine. De exemplu, peştele este mai digerabil decât muşchiul şi organele.
    - Verifica digestibilitatea sursei de carbohidraţi. Orezul este primul, urmat de ovăz şi drojdie.
    - Evita produsele animale care ar putea conţine capete, picioare şi alte părţi de animale.
    - Evita conservanţii şi aditivii – s-a demonstrat ca provoca probleme de sănătate la câini.
    - Uita-te dupa Vitamina E si C, sunt conservanţi naturali, sanatosi.
    - Uita-te dupa Omega-3, este foarte buna pentru blana cainelui tau.
    - Unii proprietari de câini preferă să caute produse alimentare care ar fi bune si pentru oameni. Acest lucru înseamnă ca pur şi simplu mancarea pentru catel este achiziţionata de la alimentara umana.

 

O nutritie sanatoasa este baza dar nu uita si de celelalte elemente ale unui stil de viata canin sanatos: exerciţiu, controale medicale, medicina alternativa, cum ar fi acupunctura, igienă dentară, şi periatul. Gestionati toate aceste elemente şi veţi avea un câine fericit, sănătos.

Actualizat la: 21 Feb 2012
Adauga comentariu