De ce sa le cumparam jucarii cainilor si cum sa le folosim

(5 / 3 voturi)

In perioada 22-24 iunie 2012 am fost prezenti la targul Pet Expo unde am stat de vorba cu oamenii care au catei. A fost o experienta interesanta din care am invatat multe despre proprietarii de caini si perceptia lor asupra jucariilor.
Din discutiile cu ei am observat nu sunt dispusi sa cumpere jucarii pentru catei din diverse motive:
    - cainele distruge orice jucarie
    - catelul este prea mare sa se joace cu anumite jucarii (jucarii concepute desigur pentru caini de talie mare)
    - catelul este mic si nu este interesat de jucarii
    - catelul este prea lenes ca sa se joace cu jucariile

In urma acestor discutii m-am hotarat sa impartasesc din experienta mea de proprietar de caine pentru a explica de ce sunt utile jucariile pentru catei si cum pot fi folosite cat mai eficient indiferent de talie, rasa, obiceiuri.

Ca pentru toate animalele, joaca este de fapt un proces de invatare prin care cainele va fi pregatit pentru a infrunta viata si a relationa cu mediul inconjurator. Practic, prin joaca ei isi dezvolta simturile, abilitatile, instictele (inclusiv cel de conservare), inteligenta, ierarhia si vor invata sa relationeze corespunzator cu mediul in care traiesc. Cel mai bun exemplu care imi vine acum in minte si pe care cu siguranta l-ati observat in Bucurestiul plin de caini comunitari este dat de acesti catei care atunci cand traverseaza strada "se asigura", ba chiar o traverseaza pe la trecerea de pietoni. Spre deosebire de ei, cateii cu stapani alearga de obicei direct in strada, deoarce ei nu au interactionat la fel de mult acest gen de mediu.

Cele mai cunoscute tipuri de jucarii sunt:
- jucarii de aport
- jucarii de tras
- jucarii de ros
- jucarii care dezvolta inteligenta si abilitatile: puzzle (se ascunde mancarea in diverse spatii special concepute - cainele va detecta cu nasul locul cu mancare si isi va folosi nasul si labuta pentru a ajunge la ea) si cele de tip Kong (in care se ascunde mancarea iar cainele va trebui sa agite jucaria pentru a o obtine)

Din experianta mea am tras urmatoare concluzii in legatura cu jucariile cateilor:
1. NU EXISTA JUCARIE INDESTRUCTIBILA! Toate jucariile la un moment dat vor fi distruse. Prelugirea duratei de viata a unei jucarii depinde doar de noi.
2. ORICE CATEL IUBESTE JOACA CU JUCARIILE indiferent daca noua ni se pare ca este prea mare, prea mic sau prea lenes. Intr-adevar, in functie de rasa catelului, fiecare are preferintele lui pentru un anume tip de jucarie: unora le plac jucariile de aport, altora jucariile de tras, altii iubesc jucariile care scot sunete etc.

Alegerea jucariilor

La alegerea unei jucarii trebuie sa ne cunostem catelul, sa stim ce caracter are pentru a alege jucaria potrivita. Daca doar ii arati jucaria si il lasi sa o miroasa sa vezi daca el o alege, e posibil ca el sa fie total dezinteresat pe moment (si aici sunt diverse motive: poate e plictisit sau obosit dupa atat mers, stresat din cauza mediului nou in care este adus, etc) ratand astfel sansa de a-i cumpara o jucarie care sa-i placa foarte mult.
Cand esti cu catelul si vrei sa-i cumperi o jucarie incearca sa agiti jucaria, s-o rostogolesti, practic s-o folosesti pentru scopul ei si atunci vei avea sanse mai mari sa observi daca ii place sau nu.

Regulile jocului

Jocul presupune implicarea tuturor partilor: om, jucarie si caine. In caz contrar o jucarie noua nu i se poate parea neinteresanta catelului.
Omul trebuie sa detina controlul asupra jucariei, sa stabileasca regulile jocului, sa-l ajute pe catel sa le inteleaga pentru a invata jocul si sa-l convinga pe catel ca jucaria este interesanta.
E important sa supraveghezi jocul cainelui cu jucaria ca sa-l inveti cum sa se joace cu ea. E posibil el sa aleaga sa roada o jucarie ca sa ajunga la ce-l intreseaza in loc sa o agite.
Atata timp cat omul nu se implica in joaca catelului cu jucaria, acesta se va plictisi la un moment dat si cel mai probabil o va distruge.

De aceea, noi trebuie sa fim o parte activa a jocului: sa-l motivam, sa-l frustram si in final sa-i lasam bucuria "victoriei" de a obtine jucaria. Jucaria trebuie luata de la catel la finalul jocului cat timp el este inca interesat de ea pentru a incepe un nou joc.
Cu cat ne implicam mai mult in joc cu atat catelul va fi mai interesat de jucarie si o va dori mai mult.

Pentru a mentine interesul pentru o jucarie nu o lasati la indemana catelului atunci cand nu va jucati cu el.
Cand joaca s-a terminat, strangeti jucariile si puneti-le undeva unde el nu are acces. Astfel, ii veti mentine interesul pentru jucarie pe o perioada mai mare si jucaria va rezista mai mult timp.

O exceptie de la cele spuse mai sus fac jucariile concepute special pentru ros.
Multa lume se plange ca are un catel care roade tot prin casa. De obicei acest prost obicei apare atunci cand catelul nu isi consuma energia sau nu i se acorda atentie. Pentru a evita acest lucru va trebui sa-i consumati energia: sa-l scoateti la plimbari lungi, sa va jucati cu el, ori sa folositi jucariile concepute special pentru ros (oase de piele, jucarii mai rezistente ce pot fi umplute cu tot felul de chestii bune pentru catei pe care le vor obtine doar daca vor agita jucaria).

Scopul jocului

Prin diverse jocuri reusim sa corectam ceea ce ne derajeaza la comportamentul catelului nostru (ex: rosul lucrurilor din casa, mancatul lacom, distrugerea jucariilor, fuga catelului cu jucaria - el isi va dori sa v-o lase pentru un nou joc).
In functie de tipul jucariei, catelul va invata lucruri noi: isi va folosi nasul pentru a gasi bunatatile ascunse in anumite jucarii, se va prinde ca daca agita anumite jucarii vor capata ceea ce ii intereseaza (mancare), va va aduce singur jucaria pentru aport, va invata sa faca tot felul de trucuri noi.
Scopul final al jocului este de a-i consuma energia, de a-i dezvolta inteligenta, de a imbunatati relatia cu cainele si de corecta comportamentul gresit intr-o maniera distractiva pentru amandoi.

In speranta ca am dat niste sfaturi utile va urez distractie placuta!

Ovidiu

Actualizat la: 25 Oct 2012
Adauga comentariu