Cainii - atunci si acum

Cainii - atunci

In unele parti din Asia si chiar si din Europa exista dovezi arheologice care sugereaza ca oamenii si cainii-lupi au format o relatie cu mult inainte ca stramosii nostrii sa se apuce de agricultura. Cercetatorii de la Muzeul Britanic au confirmat ca un craniu , gasit intr-o pestera din Irak ocupata de oameni acum 14.000 de ani, este cel mai probabil al unui caine domesticit. Arheologii Israelieni au descoperit un mormant vechi de 12.500 de ani in care un pui de caine era tinut imbratisat de catre o femeie. In Spania, un mormant mult mai vechi a fost excavat, acolo au gasit trupul unei tinere inconjurat de caini care o priveau din patru directii.

Acum cel putin 12000 de ani cand stramosii nostri s-au stabilit in habitate, cainii primitivi au fost supusi unei presiuni a mediului inconjurator. Prima lucrare mai importanta asupra geneticii cainelui(1997) a raportat o data de origine undeva la 135.000 i.H, pentru separarea cainelui de lup, dar aceasta data a fost contestata ca fiind un produs artificial al presupunerilor false ale metodei care a fost folosita pentru datare.

Poate ca lupul care s-a alaturat primilor oameni a fost un paria al haitei sale. Poate ca era prea necopt in obiceiurile lui, nefiind suficient de matur pentru a fi de folos haitei. Aceste trasaturi de caracter poate ca l-au ajutat pe lup sa castige intrarea in societatea oamenilor. De-a lungul anilor, lupul a devenit treptat cainele – mai catelus si mai afectuos si mai doritor sa placa. La un moment dat, am inceput sa crestem cainii pentru a-i folosi pentru anumite scopuri – pazirea turmelor, vanatoare, paza, munca sau pur si simplu pentru companie. Totusi, valoarea fiecarei rase nu este limitata la scopul ei original. Relatia a inflorit de la nevoia reciproca la afectiunea reciproca. Cainii sunt membri ai familiei si, in multe cazuri, tovarasi de munca si chiar colegi.

Originea cainelui

Probabil ca nu vom sti niciodata originea adevarata a cainelui din prezent. Odinioara, s-a crezut ca acest animal este rezultatul amestecului de gene provenind din mai multe tipuri de specii canine -  care este si familia din care face parte cainele. Totusi, potrivit lui Janice Koler-Matznick, M.S., C.P.D.T., care investigheaza originea cainelui de 20 de ani, studiile genetice ale ultimilor 10 ani confirma ca aceste animale nu au secvente genetice apartinand sacalului sau coiotului. Exista inca intrebarea daca acest animal este un descendent direct al lui Canis lupus (cea mai de necontestat ipoteza apartinand vastei majoritati) sau, dupa cum crede Koler-Matznick, ambele specii provin dintr-un stramos comun mai recent.

In urma cu aproximativ 10 milioane de ani, a aparut o creatura asemanatoare lupului numita Tomarctus. Acesta este animalul care probabil ca a dezvoltat instinctele sociale puternice pe care le vedem azi  la caini (si lupi). Probabil ca lupul a aparut primul, intr-o forma straveche, in urma cu un milion de ani.

Cercetarile recente localizeaza Asia de Est ca regiunea in care a fost pentru prima data domesticit cainele. Domesticit inseamna ca un animal a fost imblanzit si crescut pentru trasaturi specifice.
Multe cluburi de caini sustin ca propria lor rasa a fost primul tip de caine care a putut fi recunoscut si care a fost crescut pentru un anume scop. Din punct de vedere al grupurilor de caini, copoii au fost printre primii. Grupurile Saluki si Basenji sunt prezente in documente in Egiptul antic, cu 5000 de ani in urma. Dalmatienii apar in picturile din pesteri cu 2000 de ani in urma. Ceea ce face ca o stabilire exacta sa fie imposibila este insasi natura speciilor canine – lupii, cainii, sacalii, vulpile – toate aceste rase se pot amesteca. Fara indoiala, aceste rase sunt amestecate pe intregul mapamond si in perioade diferite.
Fiecare zona si-a dezvoltat propriul tip de caine care s-a adaptat climei si naturii muncii necesare pentru a supravietui. De exemplu, cainii din nordul Europei au dezvoltat blanuri dese si un trunchi de marime medie pana la mare pentru a rezista climei reci si pentru a avea puterea de a trage sanii. Scotish terrier-ul este un alt exemplu bun. Cainii din tinuturile muntoase scotiene au fost crescuti selectiv pentru a sapa si urmari animalele daunatoare mici. Oamenii nu aveau nevoie de un animal de lucru de marimea unui cal. Puii mai mici ai catelelor erau alesi pentru a lua parte la un program continuu de crestere. In cele din urma, scotienii au obtinut terrier-ul pe care il doreau.

Oamenii au dus programul de crestere un pic mai departe si au dezvoltat rase specifice pentru scopuri specifice. Aceasta a insemnat ca atunci cand mama si tatal erau crescuti, toti puii aveau aceleasi caracteristici, aspect si abilitati ca si parintii lor. Folosind inca o data exemplul Scotish terrier-ului, rase colaterale s-au dezvoltat: terrier-ul alb West Highland, Scottish terrier-ul, Skye terrier-ul, Dandie Dinmont si terrier-ul Celtic. Acesti caini pot cu totii sa isi gaseasca predecesorul intr-un terrier comun, dar astazi sunt toti considerati a fi rase separate. Aceasta dezvoltare a diferitelor rase a avut nevoie de cateva decenii pentru a avea loc. Este nevoie de un grup de oameni vigilenti, inregistrari exacte si o dragoste puternica pentru caine pentru a dezvolta si a mentine o rasa pura.


Prosperitatea duce inainte o civilizatie. Odata ce nevoile de baza au fost satisfacute, o populatie poate dedica timp si energie pentru alte scopuri. Este si cazul cainelui. Statutul cainelui a inceput sa se schimbe odata cu primii greci si romani. Cainii au aparut in arta, sculptura si poezii, trasaturile  lor de loialitate au fost transformate in vedete si admirate. Altfel spus, au inceput sa devina animale care erau tinute din placere.

Desigur, ceea ce trecea ca placere pe atunci era diferit. Luptele intre caini erau evenimente obisnuite, o competitie care a fost discreditata doar in ultimii 100 de ani. In alte parti ale lumii, precum Orientul Indepartat, soarta cainilor depindea de rasa lor. Pechinezii erau crescuti de catre membrii familie regale, Chow Chow erau folositi la vanatoare si Shar Pei-i erau folositi pentru lupte. Alte rase ajungeau pe masa de cina.

In timpul Evului Mediu, nobilii europeni indrageau rasele pure si le cresteau pentru vanatoare, paza si companie. De exemplu, Mastiff-ul englezesc si cainii de vanatoare au devenit rase standard care erau crescute cu un scop. Cainii mai mici era folositi ca si companie linistitoare pentru doamnele din familia regala.

Cainii - acum

Rasele de caini se schimba chiar si acum, de exemplu, cocker-ul englezesc a fost adus in America, dar americanii au hotarat ca vor un caine mai mic care sa nu aiba un instinct puternic de vanatoare. Prin manipulare si crestere selectiva, a aparut cocker-ul american care este considerat ca fiind o rasa separata de cel englezesc.


Cluburile de rasa din intreaga lume au propriile lor rase pe care le recunosc. In Statele Unite, Clubul National de Caini recunoaste peste 150 de rase, care apartin uneia dintr urmatoarele 8 grupe: sportiv, vanatoare, agrement, utilitari, terrieri, de turma, non-sportiv si altii. Poti vedea cainii din aceste grupe in sectiunea rase

Numarul cainilor din lume este estimat sa fie in jur  140milioane  doar in Europa si America de nord ceea ce ne indica faptul ca oricare ar fi originile relatiei curioase dintre caine si om care a evoluat in toate aceste milenii, pozitia cainelui in centrul vietii noastre este asigurata.

Actualizat la: 05 Oct 2011
Adauga comentariu