Descoperiţi peste 200 de rase de câini

(5 / 1 voturi)

Inainte de a incepe sa cititi si sa invatati despre diferitele tipuri de personalitate, trasaturile caracteristice fiecarei rase, ar fi cateva puncte ce trebuie luate in considerare atunci cand decideti ce rasa este perfecta pentru dvs.

Temperamentul cainelui.
Temperamentul cainelui ar trebui sa se armonizeze cu temperamentul dvs. Nu alegeţi o rasa care este foarte energica dacă sunteti genul care sta tolanit pe canapea toata ziua. Pe de altă parte, dacă vreti un caine care sa va urmeze peste tot în jurul casei şi care este mereu gata de joaca, atunci ar trebui să luati în considerare un caine care este foarte activ şi are întotdeauna energie, în loc de unul din rasele letargice.
 
Caine mare sau mic.
Nu trebuie să aveti o casa mare pentru a detine un caine mare (desi un apartament mic nu va fi suficient de mare pentru unul dintre rasele gigant). Dacă aveţi posibilitatea să-l scoateti afara pentru o oră sau doua de exercitii in fiecare zi un caine mare poate trăi într-o casă mică sau un apartament foarte bine.
Tineti minte ca un câine de talie mare sunt mai scumpi de intretinut. Ei mananca mai multe alimente, care costă mai mulţi bani. Tratamenul anti-purici si capuse costa mai mult pentru câinii de talie mare, la fel ca si alte medicamente.
 
Aveti timp sa iesiti cu cainele la exercitii?
Toţi câinii ar trebui să faca cat mai multe exerciţii posibile - o plimbare buna si o alergare zilnica. Dar cele mai multe rase de câini mici, cainii jucarie, cum ar fi de exemplu Pug, Yorkshire Terrier, Bichon isi satisfac necesarul de miscare dintr-o plimbarica, putina alergare si joaca in casa.
Unele rase au atât de multă energie şi sunt atât de activi incat pot deveni distructivi dacă nu li se ofera un antrenament serios zilnic, plimbari lungi si alergare multa.
Deci, dacă nu aveţi timp să va plimbati cainele zilnic alegeti o rasa care nu are cerinte mari de exercitiu. Dacă doriţi un caine care să vă însoţească zilnic pe trasee lungi de alergare, in drumetii, la vanatoare alegeti una din rasele extrem de active construite pentru rezistenta.

 


Aveţi copii?

Aproape toti cainii se inteleg bine cu copii daca au crescut impreuna cu acestia. Cu toate acestea, unele rase pot deveni agresive faţă de copii în jurul bolului de mancare (deşi acest lucru nu ar trebui să fie tolerat), sau agresiv la copii straini. Cainii probabil nu vor realiza ca un copil este mai mare in grad in ceea ce priveste „statutul in haita” din casa si va incerca sa-l domine.
Unii caini accepta sa fie trasi de urechi sau scormoniti in ochi de catre copii dar altii vor ciupi sau vor musca pentru a se apara.
Deci, dacă vrei un caine care este excelent cu copii evita rasele care ar putea avea o linie dominantă sau care se enerveaza repede.

Mai puţin sau mai mult consumatoari de timp.
Câinii cu blana scurta necesita ingrijiri minime, are nevoie de o  perie din cand in cand si sa fie  sters cu un prosop umed pentru a pastra blanita curata. Câinii de companie cu blana lunga necesită tuns regulat (la fiecare opt-zece săptămâni), precum şi periat o dată sau de două ori pe săptămână. Cainii de show sau cei cu blana foarte lunga au nevoie de periaj zilnic. Dacă nu le speli blana in mod regulat se va incurca si se va matui si nu numai ca va arata urat si neingrijit ci si va mirosi urat.
Deci, ţine în minte că, dacă alegeţi o rasa cu parul lung, va trebui să-l tundeti des sau daca alegeti sa-i lasati blana lunga trebuie sa-l periati zilnic.
Câini cu blana scurta au, de asemenea, un alt avantaj. Este mai uşor sa gasiti căpuşele şi puricii de pe corpul lor. Iti petreci, probabil, de opt ori mai mult timp pentru căutarea puricilor şi a căpuşelor pe un câine cu o blana lungă decât pe un câine cu o blana scurta.
Dacă nu vreti sa aspirati zilnic atunci nu cumparati un caine care naparleste mult, cu un astfel de caine in casa veţi găsi par peste tot, inclusiv pe haine, pe mobilier, in pat, chiar şi in mancarea dumneavoastră. În plus, câinii care naparlesc mai tare trebuie sa fie periati mai des pentru a inlatura parul mort.
 
Sunteţi alergic la caini?

Atunci cautati o rasa care naparleste foarte putin cum ar fi Poodle, Bichon maltez, Bichon Frise, Bedlington Terrier şi Chinese Crested ( acestea sunt doar cateva ). Pentru a fi sigur ca nu o sa aveti probleme petreceti cateva ore in prezenta rasei pe care doriti sa o achizitionati inainte de a face acest pas, sa va asigurati ca nu aveti totusi o reactie alergica .


Inteligent si usor de dresat
Fiecare rasa poate fi instruita pentru a invatat aproape toate comenzile. Cu toate acestea, unele rase invata mult mai repede decât altele - ceea ce le face mult mai uşor de dresat. Aceste rase extrem de inteligente invata o comanda numai după aproximativ cinci sau şase expuneri, ei raspund mai des din prima cand li se da o comanda si îşi amintesc comenzile, chiar dacă acestea nu sunt practicate mult timp. Ei invata comenzi chiar şi atunci când dresorul este lipsit de experienţă şi face greşeli.
Deci, dacă nu aveţi mult timp de petrecut la orele de dresaj sau sunteti nerabdator si va enervati repede alegeti o rasa care are un grad de dresare uşor ridicat.

Protecţie
Cainii pot fi câini de pază sau câini de protectie. Un caine de paza latra şi da alarma atunci cand un strain intra pe proprietatea dvs. Multe rase de caini mici sunt foarte bune pentru paza. Un caine de protectie trebuie sa fie intimidant si gata sa-si apare familia daca este cazul.
 

Acestia sunt factori importanti ce trebuie luati in considerare inainte de a lua decizia finala. Cu aceste lucruri in minte parcurgeti profilurile de rase si descoperiti care caine va fi perfect compatibil cu dumneavoastra.

 

Actualizat la: 21 Feb 2012
Adauga comentariu