Fie ca mergi la un crescator sau la un adapost de caini, e important sa ai in vedere cateva informatii inainte de a aduce acasa un caine.
Adopta!
Daca nu te intereseaza rasa cainelui, iti recomandam sa adopti un caine oferit de o fundatie care se ocupa cu plasarea animalelor fara stapan. Aceste fundatii au persoane specializate care iti pot oferi sfaturi bune legate de ingrijirea cainilor adoptati, iti pot spune care este planul de vaccinare al cainelui, medicamentele de care ar avea nevoie si asa mai departe.
Selectarea unui crescator
Daca te-ai hotarat deja ca vrei un caine de rasa si stii exact si ce rasa ti se potriveste, contacteaza crescatorii si cere sa vezi parintii puiului (inclusiv carnetele de sanatate ale acestora), conditiile in care cresc puii si viziteaza intreaga canisa. Ii vei analiza pe ei, asa cum si ei te vor analiza pe tine. Un crescator bun va vrea sa se asigure ca esti o persoana responsabila care te vei dedica cresterii animalului si ca ii vei crea acestuia conditii sa devina parte din familie. La randul tau, vei analiza crescatorul pentru a te asigura ca are cunostinte temeinice despre rasa si in general despre cresterea cainilor. Ai incredere in instinctul tau, in prima impresie, atat in ceea ce priveste crescatorul ca si persoana, cat si in ceea ce priveste canisa. Casa si curtea trebuie sa fie curate si fara urme de excremente animale. Nu trebuie sa existe un puternic miros de caine. Daca iti cumperi un caine ca si animal de companie, fii atent daca puii au fost crescuti in casa sau in custi. Puii au nevoie de socializare inca de la nastere, iar un bun crescator va tine puii undeva unde ii poate supraveghea indeaproape. Cainii care sunt tinuti in custi si primesc putina atentie din partea oamenilor vor avea o personalitate anti-sociala sau se vor speria usor de cainii adulti. Crescatorii care tin la animalele lor vor avea grija ca ele sa fie curate si sanatoase. Ei petrec mult timp cu puii si se straduiesc ca acestia sa creasca frumos si sa fie fericiti. Tocmai de aceea crescatorul va fi dispus sa treaca impreuna cu tine prin tot procesul de alegere a puiului potrivit.
Daca ti se pare ceva in neregula, cauta in alta parte. Si in Romania exista acum multi crescatori si cu siguranta poti gasi unul care sa te satisfaca.
Cumpara catelul de la un crescator responsabil si respectat, lucru ce nu poate fi prea greu. Un crescator responsabil este interesat de progresul canisei sale, de exemplu, ei sunt preocupati in a creste caini cat mai sanatosi si cu trasaturi specifice rasei. Verifica daca respectivul crescator este afiliat unei organizatii chinologice de renume, precum Asociatia Chinologica Romana sau chiar Fédération Cynologique Internationale (Federatia Chinologica Internationala). In sectiunea noastra de canise vei gasi simbolul Inregistrat ACH-in dreptul caniselor afiliate.
Acestea organizeaza concursuri canine si pot oferi informatii despre crescatori. Cu toate astea, asociatiile nu pot garanta cu certitudine calitatea si onestitatea crescatorilor si nici sanatatea puilor. Faptul ca acele persoane isi dedica timp si energie pentru a participa la concursurile canine poate fi insa un semn ca isi iubesc cainii si ii ingrijesc asa cum trebuie.
Majoritatea crescatorilor se bazeaza pe publicitatea pe care le-o vor face clientii multumiti. Altii isi fac publicitate in revistele de specialitate sau pe site-uri. Poti gasi un pui de calitate in acest fel, dar fii foarte atent la anunturile care par sa curga continuu. Un crescator care are intotdeauna pui de vanzare probabil ca isi imperecheaza foarte des cainii sau vinde pui provenind din acele "fabrici de catei "(puppy mill) care au ca prim obiectiv profitul si nu sanatatea puilor.
Dupa ce ai ales un crescator, studiaza-l si roaga-l sa iti arate cel putin unul dintre parintii (femela sau masculul) puiutului. Fii atent la cum interactioneaza cainii cu crescatorul, daca sunt prietenosi si sociabili sau stau retrasi.
Cainele trebuie sa aiba pedigree. Pedigree-ul, pe lângă faptul că reprezintă unica dovadă că animalul aparţine unei anumite rase, este actul care atestă genealogia acestuia şi care oferă, astfel, celui interesat informaţii preţioase despre bagajul genetic al câinelui. Acest act de origine, este eliberat doar de Asociaţia Chinologică Română prin Cartea de Origine şi cu avizul Federaţiei Chinologice Internaţionale.
Pentru un cunoscător, departe de a fi o dovadă de snobism, obţinerea unui căţel cu pedigree de excepţie nu este altceva decât dovada că îşi doreşte un câine sănătos, fără boli genetice, un exemplar capabil, la rândul lui, să producă pui cât mai apropiaţi de idealul impus de standard. Astfel, solicitând un câine fără actul de origine – la care are dreptul prin naştere şi pe care Cartea de Origine oricum îl eliberează – nu se va obţine o scădere din preţ. Hârtia în sine îl costă pe proprietar doar câţiva euro, însă valoarea pe care ea o poate certifica este pentru cine ştie să o aprecieze, incomensurabilă.
Un câine nu trebuie să aibă pedigree pentru a fi iubit sau îndrăgit de familia lui, însă un câine trebuie să aibă pedigree, adică un arbore genealogic, pentru a putea fi catalogat într-o rasă sau alta.
Testarea puilor
In momentul in care ai gasit crescatorul potrivit si ai vazut puii, petrece putin timp si joaca-te cu ei. Poti sa-ti faci o impresie numai uitandu-te cum se comporta cu oamenii sau cu ceilalti caini. De exemplu, puiul dominant din cuib va veni alergand la tine, in timp ce puiul cel mai timid se va ascunde. Va trebui sa cauti un pui cu o personalitate intre acestea doua. Exista multe teste de personalitate pe care le poti efectua cu puii.Despre unul din teste poti citi aici.
La varsta de 6-7 saptamani (varsta minima admisa pentru parasirea cuibului), puii iti fura imediat inima. Dar mare atentie! Alege responsabil si aloca timp suficient pentru a lua o decizie. O singura greseala poate duce la o viata nefericita atat pentru tine cat si pentru pui. Cere crescatorului sa iti dea 5-6 recomandari din clientii sai si contacteaza-i. Pune intrebari si asculta cu atentie raspunsurile. Bineinteles ca este in interesul crescatorului sa iti recomande clienti satisfacuti, insa multora le face mare placere sa vorbeasca despre animalele lor si cu siguranta vei afla lucruri folositoare.
Orice crescator responsabil va fi dispus sau chiar iti va sugera sa discutati in amanunt. Iti va prezenta garantiile sale, dar iti va sublinia si responsabilitatile tale. Este posibil chiar sa-ti ceara ca in cazul in care nu vei putea pastra puiul, sa il returnezi. Din nou, crescatorii buni sunt interesati de ce se va intampla cu puii lor si vor sa fie siguri ca sunt plasati in camine primitoare si la familii care iubesc animalele.
In general in Romania nu se incheie contracte intre cumparator si crescator. Cu toate astea, majoritatea crescatorilor vor accepta conditia sa le returnezi puiul in termen de 48 de ore in cazul in care veterinarul descopera nereguli la acesta. Parinti sanatosi nu inseamna intotdeauna pui sanatosi. Tine cont de faptul ca unele probleme genetice de sanatate nu se pot remarca decat dupa o anumita varsta, uneori si la 2 ani.
Comformatie si sanatate:
• fiiti atenti la specificatiile standardului rasei
• verificati dentitia si muscatura (in foarfece sau in cleste)
• la masculi, ambele testicole trebuie sa fie prezente si coborate in scrot
• evitati puii care par bolnavi ( sunt prea slabi sau au burta excesiv de umflata, au picioarele deformate, supuratii la ochi, urechi sau nas, au gingii pale, sunt apatici, letargici sau le lipseste par)
• interesati-va de regimul alimentar al puiului si al mamei
NU CUMPARA NICIODATA din pet-shopuri, cainii de acolo sigur vin din puppy mill-uri.
Cat costa un catel?
Atunci cand cumperi un catel, nu te gandi la ce afacere vei face si gandeste-te la avantajele de a avea un animal de casa. Pretul de achizitie al catelului nu este singurul pe care trebuie sa il iei in considerare. Trebuie sa fii constient de faptul ca puiul pe care il aduci acasa va avea nevoie de ingrijire adecvata, cum ar fi vaccinurile anuale, mancare speciala, un colier de identificare, boluri pentru hrana si apa, lesa, patut, jucarii. Evalueaza-ti bugetul si gandeste-te daca intr-adevar iti permiti un caine.
Mai întâi este important de unde achiziţionaţi puiul. În situaţia în care aţi optat pentru o canisã cu rezultate notabile, aveţi un punct de plecare foarte bun. Existã în fiecare montã o poziţie privilegiatã, în ce priveşte alegerea puilor pentru cei ce fac prenotãri şi anume, dreptul primei alegeri atât în cazul masculilor cât şi în cazul femelelor. În funcţie de acest aspect, se poate discuta de preţul fiecãrui caţel în parte. Într-o canisã serioasã, nu toţi cãţeii vor avea acelasi preţ, reţineţi.
Prima alegere denotã faptul cã e cel mai valoros pui din cuib, desigur dacã este ales de cineva care se pricepe, în speţă crescãtorul sau de cãtre cumpãrãtor. Un căţel ales de crescãtor ca fiind cel mai bun, nu va însemna neapãrat, ca va fi la fel de valoros şi în ochii celui care cumpãrã. Trebuie sã înţelegeţi însã, ca prima alegere este şi cea mai scumpã, având în vedere cã alegeţi “spuma” din cuib. În primul rând trebuie clarificat scopul pentru care se alege puiul. În cazul în care optaţi pentru un exemplar de show , acesta trebuie sã se apropie cât mai mult de standardul rasei. Asta însemnând ca trebuie respectate anumite limite şi caracteristici. Dacã e pentru pazã şi protecţie, va fi ales cel mai belicos pui din cuib. Dacã vã intereseazã doar un exemplar de companie, atunci celelalte elemente prezentate mai sus nu vor fi luate în calcul, şi se va opta pentru un caţel sociabil, jucãuş şi mai puţin dominant. De regulã, cei mai ieftini caţei dintr-un cuib, sunt cei care se preteazã doar pentru companie. Preţul lor ajungând undeva pe la 250-300 de euro.
Concluzii
Fie ca mergi la un crescator, fie la un adapost de caini, este insa responsabilitatea ta ca si cumparator sa cercetezi cu atentie si rabdare toate posibilitatile pana cand gasesti persoana care se dedica cresterii sanatoase a puilor si plasarii lor in camine pe termen lung. Cumpararea unui catel nu este o decizie care se ia pe moment si nici nu trebuie finalizata in cateva zile. Fa-ti temele, pune multe intrebari si ai rabdare, pentru a lua decizia corecta. Doar astfel vei putea avea alaturi un prieten fidel pentru multi ani.