Gordon Setter

Canise: 0 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Gordon Castle setter
Grupa: Sportiv
Talie: mare
Greutate: Mascul: 25-36; Femela: 20-32 Kg
Inaltime: Mascul: 61-69; Femela: 58-66 cm
Culoare: :negru si maro

(2 / 2 voturi)

Descriere

Gordon setter-ul, cunoscut inital si ca Gordon Castle setter, a fost initial creat in Scotia in anii 1600 si denumit setter-ul negru cu cafeniu, sau cu puncte de foc. Gordon setter-ul era utilizat ca si caine de vanatoare scotian care lua urma si pointa vanatul de talie mica cu pene. Ei si-au castigat popularitatea atunci cand la inceputul anilor 1820, rasa i-a trezit interesul celui de-al patrulea duce de Gordon. La scurt timp dupa aceea, acesti caini au devenit cunoscuti ca si Gordon setter-ii. Gordon setter-ul este un vanator metodic si iscusit. Prima pereche de Gordon setter-i a fost importata in America in 1842. In cele din urma, rasa a devenit un caine de companie indragit, pe langa faptul ca era deja un caine de vanatoare excelent.
Gordon setter-ul se diferentiaza de setter-ii irlandez si englez prin corpul mai robust, capul mai masiv, precum si prin coloritul blanitei sale ondulate si matasoase. Gordon setter-ul este zvelt, inalt cu un cap masiv, lung cu linii rotunjite, cizelate. Nasul este negru, cu narine evidente si un stop pronuntat, iar ochii ovali sunt caprui cu o expresie inteligenta. Urechile sunt late, pendulante si ascutite la varf, iar coada este dreapta si stufoasa, mai groasa la baza si mai subtire spre varf. Pieptul adanc ajunge pana la nivelul coatelor, dar nu trebuie sa fie extrem de lat. Labele trebuie sa fie asemanatoare celor de pisica, cu degetele arcuite si bine imbracate cu par. Pintenii trebuie amputati.

Temperament

Gordon setter-ul este un caine de vanatoare agil si foarte inteligent si in acelasi timp supus si loial familiei sale. Sunt caini afectuosi, fiind companioni excelenti. Curajos, prietenos si vesel, Gordon setter-ul se poarta ireprosabil cu copiii. Poate deveni gelos fata de alte animalute de casa, dar este, in general, tolerant cu acestea. Acestei rase ii palce sa hoinareasca in cautarea de aventura, astfel ca ar fi o ideea buna sa aveti curtea imprejmuita.

Gordon setter-ul are nevoie de un stapan care este in acelasi timp si ferm, dar si rabdator. Per ansamblu, este un caine tolerant care este dispus sa se adapteze oricarei situatii pentru a va fi in preajma.

Ingrijire

Gordon setter-ul necesita o periere zilnica pentru inlaturarea eventualilor scaieti sau a parului incalcit. O atentie deosebita trebuie acordata blanii in timpul perioadelor de naparlire. Gordon setter-ul naparleste moderat si sezonier. De asemenea, parul de la nivelul extremitatilor membrelor trebuie trimat, iar unghiile trebuie scurtate lunar. Imbaierea sau toaletarea cu sampoane uscate, sub forma de pudra se vor face numai cand situatia o impune.

Dresaj

Gordon setter-ul este inteligent, ceea ce-l face usor de educat pentru a fi ascultator si supus si pentru a efectua activitati la sol. El raspunde cel mai bine dresajului aplicat cu consecventa si multa rabdare. Dresajul sever ii poate induce anumite tulburari de comportament, putand deveni fie prea timorat, fie incapatanat.

Activitate

Gordon setter-ul este cel mai docil dintre toti setter-ii, acomodandu-se cu o mai mare usurinta in mediul rural unde poate alerga nestingherit pe pajisti. Se inteleg bine si sunt toleranti cu alte animalute de companie, dar trebuie educati sa nu le fugaresca.

Gordon setter-ul poate fi crescut si intr-un apartament de bloc. Este relativ inactiv in interiorul caminului, astfel ca o curte de dimensiune mare este absolut necesara.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu