Puli

Canise: 1 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Hungarian Water Dog
Grupa: De turma
Talie: medie
Greutate: 11-16 Kg
Inaltime: Mascul: 43; Femela: 41 cm
Culoare: : negru sau nuante de cenusiu, dar sunt si exemplare albe sau alb-murdar.

(3 / 2 voturi)

Descriere

Puli (la plural pulik) nu este numai un caine de rasa cu aspect interesant, dar, de asemenea, are si o istorie interesanta. Se crede ca la sfarsitul secolului al IX-lea, cand maghiarii au ajuns in Ungaria, si-au adus cu ei si cainii ciobanesti. Acesti caini, care au venit in ambele variante de talie, mica si mare, erau folositi pentru a pastori si pazi oile, dar, Puli, de asemenea, a devenit un companion inteligent si dorit. Se considera ca ei sunt stramosii Puli-ului, Komondor-ului, Kuvasz-ului si, chiar, a Poodle-ului.
Dezvoltarea diferitelor tipuri de caini ciobanesti s-a bazat pe rolul lor in pastorirea oilor. Cainii ciobanesti de culori deschise, care, in cele din urma, au devenit Kuvasz-ii si Komondor-ii de astazi, au fost utilizati pentru pazirea turmelor pe timpul noptii, fiind mai usor de sesizat dupa lasarea intunericului in comparatie cu Puli. Puli-ul negru era mai des utilizat pentru manarea la pascut a oilor pe timpul zilei. Oile se pare ca urmau mai bine instructiile date de un caine de culoare mai inchisa, iar ciobanul putea sa-si sesizeze cainele mult mai usor decat in cazul unui caine de culoare asemanatoare cu a oilor. Cainele Puli era apreciat pentru miscarile sale agile si lente, care ii confereau calitatea de pastor si conducator al turmelor.
In timpul secolului al XVI-lea, Ungaria a fost invadata si aproape distrusa, astfel incat cativa din cainii lor ciobanestii speciali au ramas. In secolul al XVII-lea, cetateni din diferite colturi ale Europei, au inceput usor sa se restabileasca in acum, mai putin populata Ungarie, luandu-si si proprii caini ciobanesti cu ei. Acesti caini ciobanesti europeni s-au imperecheat cu cativa Puli-i locali, avand ca rezultat aparitia rasei de caini Pumi. Acest lucru duce la o confuzie semnificativa intre cele doua rase. Pentru un timp, numele de puli si pumi a fost utilizat in mod alternativ, iar caracteristicile esentiale, pure ale Puli-ului au fost aproape pierdute.
Multumita eforturilor lui Emil Raitsits la inceputul anilor 1900, Puli a fost readus la viata, fiind o rasa complet separata in comparatie cu Pumi.

Temperament

Este un caine foarte iute, animat, cu usoare tendinte spre independenta. Este jucaus, vesel, chiar galagios uneori, afectuos cu familia, tinzand sa se ataseze de o singura persoana. Se intelege bine cu alti caini, alte animale de companie si iubeste copiii.

Ingrijire

Acesti caini nu naparlesc dar in blana lor se pot aduna scaieti, mizerie, obiecte mici si trebuie curatata, eventual franjurile impaslite se impletesc pentru a incuraja dezvoltarea acestora. Baia nu este recomandata decat vara deoarece ii trebuie cateva zile sa se usuce. Blana ajunge la maturitate la varsta de 3 ani.

Dresaj

Este o rasa usor de dresat inca din primul an de viata. Ii plac exercitiile care il solicita, il pun la incercare. Se descurca bine la exercitii de agilitate, flyball.

Activitate

Este un caine rezistent la intemperii, caruia ii place miscare alaturi de o familie activa, intr-o zona cu un climat mai racoros. Are nevoie de dresaj, socializare, exericitii.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu