Happy Dogs » » »
Scottish Terrier

Scottish Terrier

Canise: 0 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: Terrieri
Talie: mica
Greutate: Mascul: 9-10; Femela: 8-10 Kg
Inaltime: 25 cm
Culoare: : negru, galben-pai sau tigrat

(2 / 1 voturi)

Descriere

Scotia este tara de origine a multor terrier-i mici, toti cu caractere puternice, picioare scurte si roba zburlita, aspra, Scottish-ul fiind creat in jurul anului 1700. Secole in urma, fermierii scotieni au utilizat acesti caini mici, vioi pentru a-i ajuta sa-si mentina fermele fara daunatoari. In cele din urma, prin intermediul inmultirii selective, au aparut cinci rase diferite de terrier.
O persoana importanta in istoria Scottish terrier-ului a fost regele James VI al Scotiei. In secolul al XVII-lea, cand regele James VI devenea James I al Angliei, acestea a trimis sase terrier-i, considerati a fi predecesorii Scottish Terrier-ului, in Franta, ca dar. Dragostea si admiratia sa pentru aceasta rasa i-a sporit popularitatea in intreaga lume.
Ca si in cazul altor rase, exista cateva controverse cu privire la istoria reala a Scottish-ului. Unii considera ca Scottish-ul este cel mai vechi dintre terrier-ii regiunilor de munte. Celelalte rase de terrier s-au dezvoltat apoi din Scottish. Pentru aceste persoane, Skye Terrier-ul mentionat in rapoartele istorice nu este Skye terrier-ul pe care il stim noi astazi, dar este, de fapt, predecesorul Scottish-ului. Desi, aceasta este o legenda de buna calitate, este dificil de dovedit.
Scottie a fost o rasa pura pentru multi ani. In 1860, intr-o expozitie din Birmingham, Anglia a aparut prima clasa de Scotish Terrier. In ciuda faptului ca aceasta clasa era deschisa, adevaratii Scottish Terrier-i nu si-au facut aparitia. Pana in 1882, clubul Scottish Terrier-ului a fost fondat. Rasa a fost, initial, numita Aberdeen Terrier, dupa orasul scotian cu acelasi nume. In secolele XIX si XX, Scottish-ul a fost utilizat cu predilectie la vanarea animalelor de vizuina, in special, a vidrelor, vulpilor, bursucilor si iepurilor.
Astazi, aceasta rasa eleganta, cizelata este, in principal, un animal de companie, desi isi mentine inca instinctele de vanator.

Temperament

Scottish terrier-ul este un caine neinfricat si demn, adorabil si plin de calitati. Jucaus si prietenos cand este pui, Scottish-ul se maturizeaza devenind un adult respectabil. Poate deveni suparacios si morocanos cand devine adult. Dispus sa mearga oriunde si sa faca orice, Scottie nu este unul dintre aceia care sa-si ofere afectiunea liber, din proprie initiativa. De obicei, nu va face nimic si va examina situatia inainte de a lua o decizie. Foarte inteligent, dar cu o doza de independenta, Scottie poate fi dificil de controlat in preajma veveritelor, iepurilor si, chiar, a unor pisici.
Este un caine de paza bun. Are tendinta de a deveni incapatanat, motiv pentru care trebuie manevrat ferm, dar gentil de la o varsta frageda, altfel va va domina intreaga familie. Aceasta rasa este sensibila la aplicarea pedepselor. Nu-i testati limitele si nu-l fortati prea tare. Sa nu loviti niciodata un terrier si nu va jucati jocuri agresive cu el (lupte corp la corp, etc.). Isi poate provoca membrii familiei, in special, pe cei care nu si-au impus autoritatea asupra lui.
Scottie are tenacitatea de a fi teritorial, iar, unii, prezinta personalitati dominante. Unii isi pot manifesta agresivitatea fata de alti caini. Socializarea timpurie il va ajuta pe Scottie sa invete sa tolereze alti caini si chiar, pisicile. Plin de viata, mandru si inteligent, Scottish-ul are un temperament echilibrat, dar nu este binevoitor cu intrusii si nu-i trezeste interesul nicio alta persoana in afara membrilor familiei sale.
Scottish-ului ii place sa latre si sa sape gropi. Ii fac placere plimbarile, jocurile cu mingea, fiind per ansamblu, un caine sportiv, statornic, iubitor si independent.
Cu un instinct de vanator innascut, Scottie poate avea un succes foarte mare la haituirea micilor creaturi, astfel el nu trebuie luat in serios ca si lider la vanatoare.
Desi nu este o rasa cu un sentimentalism exagerat, odata ce Scottie iti devine prieten, este al tau pe viata.

Ingrijire

Perierea regulata a parului sau aspru si sarmos este importanta, necesitand o ingrijire suplimentara in perioadele de naparlire. Rasa naparleste putin sau aproape deloc. Imbaierea sau toaletarea cu sampon uscat se vor face doar de necesitate.
Tunderea si ingrijirea profesionista a robei trebuie efectuata de doua ori pe an. Parul de pe corp este lasat lung, ca o fusta, in timp de parul de pe fata si cap este trimat scurt si pieptanat spre fata.

Dresaj

Scottish Terrier-ul poate fi incapatanat si neascultator, motiv pentru care nu este atat de usor de antrenat in comparatie cu alte rase. Dar, cand este antrenat cu multa atentie si laudat, Scottie poate reusi sa devina supus si chiar docil. Dresajul de supunere trebuie sa fie consecvent, dar elocvent.

Activitate

Scottish Terrier-ul se simte in largul lui intr-o casa, intr-un apartament sau, chiar intr-o mosie de la tara, atata timp cat sunt oameni in jurul lui. Indiferent de locul in care traieste, Scottie necesita spatiu pentru a alerga, dar trebuie sa aiba curtea ingradita sau o curte interioara asigurata. Rasa se adapteaza cel mai bine alaturi de adultii care se mai simt inca copii.
Ca si in cazul altot terrier-i, Scottie este un caine de paza bun, care, in general, nu latra, nu-si alarmeaza proprietarul fara vreun motiv. Prima lor grija este siguranta familiei lor. Cand este crescut alaturi de copii, Scottie este un prieten extraordinar, dar nu accepta cu usurinta exsuberanta nestavilita a copiilor foarte mici.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu