Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: Sportiv
Talie: mare
Greutate: 20-29 Kg
Inaltime: Mascul: 56-61; Femela: 53-58 cm
Culoare: : auriu ruginiu

(2 / 2 voturi)

Descriere

Vizsla ungureasca este considerata o rasa veche. Date exacte cu privire la originea si istoricul acestui caine sunt necunoscute, dar inscrierile si gravurile despre rasa arata ca acest caine (sau unul similar) are o vechime de cel putin 1000 de ani.

Vizsla s-a adaptat conditiilor de vreme si tipului de vanatoare caracteristice tinuturilor ungare. Erau foarte populare ca si caini pentru vanarea pasarilor si au fost utilizate ca vanatori, pontatori, precum si la vanatoarea cu soimi. Erau, de asemenea, membrii ai familiei din care faceau parte.

Exista teorii care sustin ca Vizsla descinde din doua rase foarte vechi, respectiv, cainele de vanatoare transilvanean si cainele galben turcesc (astazi disparute). Ulterior, la Vizsla initiala s-a adaugat un nou fond genetic in urma imperecherii cu pointer-ul german cu par scurt si pointer-ul.

Dupa al doilea Razboi Mondial, cand rusii au preluat puterea in Ungaria, ungurii, temandu-se ca rusii ar fi putut decima populatia de Vizsla, deoarece aceasta era un simbol al aristrocratiei, au reusit sa ia cativa caini in tarile in care au imigrat, respectiv in Austria si in alte state incluzant si Statele Unite.

Numele Vizsla in ungureste inseamna pointer. Vizsla este un caine excelent recuperator cu un simt al mirosului foarte bine dezvoltat si un bun vanator pentru vanatul de talie mica si pasari, atat la sol, cat si in regiunile mlastinoase. Astazi Vizsla este un caine de vanatoare popular in Canada si in alte parti, dar rolul sau principal ramane doar acela de a fi un caine de companie.

Temperament

Vizslele sunt animale de companie demne de incredere. Iubitoare, expansiva si tandra, Vizsla este intr-o oarecare masura spontana si distractibila, dar inteligenta si docila. Vizsla are nevoie de un stapan ferm si perseverent. Sunt loiale si blande, dar au multa energie. Prezinta calitati de vantor superioare, dar nu sunt caini de cusca buni. Adora sa socializeze cu familia, si le place sa se joace sau doar sa leneveasca pe canapea.
Vizslele sunt extraordinar de prietenoase. Se imprietenesc rapid cu copii si invitatii, dar le place sa stea aproape de propriul stapan.
Cand se plictisesc, Vizslelor le place sa sape gropi. Ele, de asemenea, iau in gura orice lucru cu care vin in contact. Atentie la lucrurile uitate neglijent prin casa pentru ca Vizsla le poate acoperi cu bale si par, sau chiar le poate inghiti.

Ingrijire

La varietatea cu par scurt blana trebuie periata mai des in perioada de naparlire cu o perie de cauciuc pentru a inlatura firele de par moarte. La varietatea cu par sarmos sunt necesare trimari manuale ocazionale, cand este nevoie. Trebuie indepartat parul in exces dintre pernutele de la picioare.

Dresaj

Acest caine se dreseaza destul de usor pentru ca doreste sa invete si vrea sa fie pe plac stapanului. Dresajul trebuie sa fie bland, dar consecvent, echilibrat.Este un caine ce poate fi folosit la orice fel de vanatoare, un foarte bun aportator atat pe uscat cat si in apa. Este un bland si afectuos companion.

Activitate

Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca multa miscare, sa aiba ocupatie. Este recomandat persoanelor active si care-si pot face timp pentru caine, pentru a-l scoate la plimbari lungi, sa-l lase sa alerge, sa faca aport, sa inoate. Poate fi tinut si intr-un apartament daca face zilnic miscarea de care are nevoie fizic si psihic, fiind linsitit apoi. Se simte insa mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu