Happy Dogs » » »
Ciobanesc Romanesc de Bucovina

Ciobanesc Romanesc de Bucovina

Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Dulau, Capau
Grupa: Altele
Talie: foarte mare
Greutate: in raport cu talia
Inaltime: mascul poate ajunge la 78 kg si 75 cm, iar o femela la 72 kg si 68 cm
Culoare: fondul este neaparat alb cu forme bine definite, de culoare charcoal, neagra sau gri. Pe picioarele acestor caini poate fi putin negru sau alti stropi de culoare.

(4 / 4 voturi)

Descriere

Ciobanescul Romanesc de Bucovina este o rasa naturala originara in Romania, care s-a format în regiunea Carpatilor, în Bucovina (Nord -estul Romaniei).

A fost considerat o varietate a unei rase balcanice deoarece are caracteristici asemanatoare raselor Karakatcean, Tornjak sau Hrvatski Planinski Pas, lucru explicat si de urmasii lui, cainii folositi de daco-romani in Dacia si Moesia.

In secolele al IV-lea si al V-lea, in unele asezari de la sud de Carpati, cainele se folosea la paza turmelor si la vanatoare. In timpul dominatiei romane, colonistii vorbitori de limba latina, dupa cum afirma Eutropius, au adus, probabil, caini derivand din Cani Molossi, stramosii Zavodului Romanesc din care descinde Ciobanescul Romanesc de Bucovina.

La inceputul secolului al XX-lea, F. von Stepanitz identifica ciobanescul românesc ca pe o rasa autohtona, iar în anii 1930 el intra in atentia chinologilor. astfel, in 1982 s-a stabilit primul standard al rasei, iar in 2001 AChR (Asociatia Chinologica Romana) a reactualizat acest standard. In conformitate cu modelul stabilit de Adunarea Generala FCI Jerusalem in 1987, a fost redactat standardul actual la data de 29 martie 2002.

In Bucovina, exemplarele acestor caini ciobanesti sunt utilizate cu mare succes la paza turmelor si a proprietatii, iar localnicii il mai numesc si "dulau" sau "capau".
Ciobanestii Romanesti de Bucovina, comparativ cu Carpatinii sunt caini molossoizi mai robusti, mai puternici, cu osatura mai solida, avand capete mai robuste, ochi prelungi, buze mai grele.

Ciobanescul de Bucovina are un cap masiv, putin mai ridicat decat restul corpului. Nasul sau este negru, bine dezvoltat, botul are forma unui con truncat, de aceeasi lungime cu craniul, se ingusteaza spre capat, dar nu devine niciodata ascutit. Ciobanestii de Bucovina au falci puternice, dinti albi sanatosi si o muscatura in forma de foarfece. Obrajii acestor caini ciobanesti nu sunt proeminenti.

Ochii sunt mici in comparatie cu dimensiunile capului, in forma de migdale, inclinati, colorati in nunate castanii, sau putin mai deschis, dar niciodata spre galben. Pleoapele sunt bine pigmentate. Urechile sunt plasate relativ sus, in forma de V, cu extremitatile usor rotunjite, cazute, si foarte apropiate de obraji.

Gatul ciobanescului de Bucovina este moderat lung, masiv si puternic, fara barbie dubla. Corpul musculos este bine proportionat, cu un spate robust. Pieptul cainilor este lat si impunator.

Pielea este groasa, bine intinsa si de culoare gri inchis. Parul este scurt pe cap si pe parte anterioara a picioarelor. Parul este abundent, drept, mai dens si mai tare, lung de 6-9 cm. Urmatorul strat de par este mai scurt si dens, cu o culoare mai deschisa. Pe gatul acestor caini, parul este mai lung.

Coada este stufoasa, acoperita cu par mai lung si mai gros. Culoarea blanii: fondul este neaparat alb cu forme bine definite, de culoare charcoal, neagra sau gri. Pe picioarele acestor caini poate fi putin negru sau alti stropi de culoare.

Temperament

Sunt caini cu o dezvoltare corporala apreciabila care sa le permita o confruntare cat de cat echilibrata cu animale mari ca lupii sau ursii. Excelent caine de paza el este cunoscut in regiunile de munte ca si caine ciobanesc de turma, bun insotitor chiar si in salbaticia muntelui, luptator, curajos si puternic.

Rasa Ciobanesc Romanesc de Bucovina denota un caracter calm, echilibrat, demn, foarte devotat stapanilor. Acest caine iubeste mult copiii. Este cunoscut si faptul ca latra puternic.

Dresaj

Crescatorii cu experienta si dresorii caracterizeaza cainii ciobanesti romanesti (fie ca vorbim despre cainele Ciobanesc Mioritic, Ciobanesc Carpatin sau Ciobanesc de Bucovina) ca fiind foarte buni companioni, atasati de familie si de incredere, dar cu un nivel al sociabilitatii destul de scazut, reticenti fata de straini si predispusi spre o anume independenta. In general, un caine apartinand acestei rase ajunge greu sa-si manifeste increderea si prietenia fata de o persoana. Conlucrarea de pe pozitie de egalitate intr-un asa numit parteneriat cu acest caine nu este de admis, pentru ca vorbim despre un caine puternic, un caine mare care nu cunoaste sentimentul de frica. De aceea stapanul unui Ciobanesc romanesc trebuie sa se dovedeasca mai incapatanat, mai energic si mai decis decat cainele sau. Este adevarat, in trecut, pastorii incheiau un astfel de „pact de colaborare”. Misiunea acestor animale era clara: paza avutului si a vietii pastorului, serviciul credincios in schimbul caruia primeau hrana si o afectiune exprimata cu reticenta. Cainele trebuia sa recunoasca vocea stapanului, sa il protejeze, sa isi limiteze actiunile la momentul interventiei directe a acestuia, dar noaptea sau in momentele de repaus acest caine devenea decidentul in spatiul de responsabilitate, actionand conform instinctelor. Aceste caracteristici trebuie avute in vedere de catre stapanul unui Ciobanesc, deci concluzia este ca trebuie sa va impuneti in fata unui astfel de animal cu fermitatea si capacitatea de convingere capabile sa-i modeleze instinctele.

Activitate

Un Ciobanesc de Bucovina adult este un caine care are nevoie de foarte mult spatiu pentru a alerga, o curte mai larga in care exercitiul fizic sa poata fi oricand facut.
Nu este indicata cresterea lui in apartament pentru ca este un caine de talie mare ce poseda un temperament independent si foarte jucaus.Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu