Briard

Canise: 1 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Berger de Brie; Berger Briard
Grupa: De turma
Talie: foarte mare
Greutate: 34-45 Kg
Inaltime: Mascul: 58-69; Femela: 56-65 cm
Culoare: all uniform colors except white (includes black, tawny, and gray shades)

(2 / 2 voturi)

Descriere

Considerat a fi originar din provincia Brie, Franta, Briard-ul a fost initial creat pentru o oferi protectie impotriva atacurilor lupilor. In cele din urma, ei au devenit animale de companie indragite si caini ciobanesti si de cireada. Charlemagne, Napoleon, Thomas Jefferson si Lafayette, toti au fost proprietarii unui Briard.

O versiune a unei vechi povestiri spune ca Aubry de Montdidier a fost ucnis in prezenta cainelui sau, si ca acesta l-a urmarit, de atunci, pe ucigas. Afland de acest lucru, regele a ordonat o lupta intre caine si asasin, o practica frecventa in Evul Mediu, lupta din care cainele a iesit triumfator. De aceea, se spune despre calitatile psihice si fizice ale Briard-ului ca ar proveni din vechiul caine al lui Aubry.

Cainii Briard sunt de talie mare; cei din America fiind oarecum mai mari decat cei din Franta. Este un fapt general recunoscut ca cei mai mici caini au mai multa rezistenta si au o agilitate si mobilitate mai mare pe picioarele lor usoare la pazirea turmei.
Cainele de rasa Briard are un corp puternic si viguros. Gatul sau puternic si nasul patratos ii confera o tinuta impunatoare. Ochii sunt bine distantati, exprimand siguranta de sine. In ciuda blanii care se gaseste in exces in jurul ochilor, sunt caini care dispun de un simt al vederii extraordinar, vederea periferica fiind si ea un atu al acestei rase.

In ciuda gabaritului, se misca fara efort si acopera terenul pe care se desfasoara foarte bine, facand economie de miscare si rezumandu-se la strict ceea ce este necesar sa faca.

Urechile pot fi cupate sau lasate in forma naturala. Botul este patratos si lung, iar nasul este negru. American Kennel Club impune ca acesti caini sa aiba cate doi pinteni la fiecare membru posterior.

Temperament

Briard-ul este o rasa foarte inteligenta. Sunt credinciosi si supusi, ceea ce ii face usor de educat si antrenat. Au un instinct gregar foarte puternic, astfel ca vor incerca sa „pastoreasca” copiii de varste mici sau animalele care le tin companie in casa. Sunt foarte grijulii si blanzi cu membrii „turmei” lor.

Briarzii pot fi foarte protectori cu copiii, dar trebuie intensiv socializati de la o varsta cat mai frageda. Un Briard putin sau deloc socializat poate fi independent, incapatanat si chiar salbatic. Majoritatea sunt circumspecti cu strainii. Sunt intotdeauna doritori sa va faca pe plac, dar stapanii lor trebuie sa fie fermi si consecventi. Acestor caini le place sa se faca utili. Briard-ul are un auz extrem de fin, ceea ce-l face un caine de paza excelent.
Acesti caini pot fi agresivi cu alti caini. Trebuie sa li se distraga atentia si necesita multa activitate pentru a-i mentine preocupati. Un Briard plictisit este un Briard distructiv.

Ingrijire

De cele mai multe ori blana lor a fost asemanata cu cea a caprelor; deoarece este uscata, aspra si face un zgomot ca un scrasnet atunci cand este frecata sau periata. Mizeriile si apa rareori patrund pana la sub-blana si este usor de pieptanat atunci cand blana este uscata. Daca este periat periodic si atent va naparli foarte putin; dar daca acest lucru nu se petrece, atunci parul se va incalci si uneori va fi nevoie sa fie tunsa pentru a mai avea din nou acel aspect originar de sanatate.
Durata de viata la exemplarele acestei rase sunt estimate la 9-15 ani, media fiind situata intre 10-12 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume 17 pui, dar media cunoscuta este de sase.

Displazia soldului este una dintre bolile care il afecteaza mai mult, dar cazurile sunt suficient de reduse, pe masura ce crescatorii se chinuie sa anuleze aceasta afectiune. O alta preocupare in ceea ce priveste sanatatea cainilor din aceasta rasa trebuie sa fie aceea a verificarii ochilor anual.

O problema frecventa a acestor caini este torsiunea gastrica (umflarea stomacului).

Dresaj

Briard-ul invata foarte repede daca i se aplica un dresaj consecvent. Dresajul prematur este recomandat. Ca si in cazul altor caini, dresajul trebuie sa uziteze de o corectie pozitiva, intrucat rasa nu raspunde bine pedepselor. Briard-ul are o memorie de invidiat si este extrem de maleabil si tolerant. Briard-ul exceleaza in luarea urmei, vanatoare, activitatile militare, ca si caine politist si in operatiunile de cautare si salvare.

Daca nu este dresat adecvat, Briard-ul poate deveni agresiv. Cel mai recomandat este sa va consultati cu un dresor profesionist inainte de a incepe orice dresaj cu Briard-ul dumneavoastra.

Activitate

Briard-ul are tendinta de a nu fi prietenos cu strainii. Nu este un companion bun daca nu este socializat adecvat, simtind nevoia sa fie alaturi de familia sa. Alaturi de stapanul potrivit, Briard-ul poate fi un animal de casa exceptional.

Au nevoie de multa miscare, fiind companionii ideali pentru adolescentii activi. Daca nu beneficiaza de un antrenament adecvat pentru a-si consuma energia, Briard-ul poate dezvolta anumite probleme de comportament sau poate deveni greu de controlat. Sunt excelenti companioni pentru persoanele care fac jogging, dar se vor bucura la fel de mult daca-i invitati la o baie in piscina.

Briard-ul se va acomoda traiului intr-un apartament daca este scos la plimbari lungi sau la jogging. Este moderat activ in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca i se pune la dispozitie o curte de dimensiune medie. Acest caine este total nepotrivit cresterii intr-un padoc.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu