Sfaturi utile pentru câini de talie mare şi mică

(4 / 1 voturi)

Nici un proiect, în afară de creşterea unui copil, nu necesită răbdare mai multa decat dresajul canin. Fiecare caine are un temperament diferit care prezintă provocări. Unii sunt inteligenti, dar zgomotosi şi uşor de distras, unii sunt dornici să-i faca pe plac stapanului, dar usor mai prostuti, insa consideraţii speciale sunt necesare pentru dimensiune.

Câinii mici sunt uşor de transportat, oferind mai multe opţiuni pentru o zonă de dresaj, poate fi in apropierea sau mult mai departe de casa. Cainii mici tind să latre mai uşor şi sunt adesea fie prea fricosi sau fie prea indrazneti. Este necesar de cele mai multe ori de un efort suplimentar pentru micsorarea volumului de latrat.


Ca orice caine care intra intr-un regim de dresaj, trebuie sa  înceapa de tânar şi  sa faca exercitiile în mod regulat. Asiguraţi-vă că statusul de "lider al haitei"  vi-l impuneti inca de la inceput. Răspundeti ferm la orice provocare, nu cedati in prea multe "dragalasenii".

Atunci când un câine mic este dresat cu ajutorul lesei trebuie sa fiti deosebit de atent sa-l corectati tragand de lesa in lateralul gatului mai degrabă decât in spate. Cand cainele trage înainte, se smuceste lesa in lateral pentru a corecta si informa, nu pentru a-l pedepsi. Un caine de talie mica are si el muschi puternici la gat dar chiar si asa pielea si muschii se pot zdobi daca suntem violenti.
Fiţi atenţi să nu aplicaţi presiune excesivă pe spate când il incurajati sa ia pozitia "sezi". Diferenta de dimensiune dintre dvs. si caine va poate face sa folositi cu mare usurinta forta directa.

Câini de talie mare, de asemenea, vin cu provocări inerente. Deoarece raportul greutate / putere între dvs. şi câine este în favoarea câinelui, mai multe considerente intra in joc.

Prima ar fi - să fiti mereu atent. Un caine mic care trage in lesa în mod neaşteptat poate fi enervant, unul mai mare poate fi periculos. Dacă un Ciobanesc German, Rottweiler, Rhodesian Ridgeback, sau chiar o rasa mai mare o zbugheste dupa o pisica trebuie să fiti pregătiţi pentru a rezista.

Folositi o lesa de cel putin 2 cm grosime, de
preferat de piele. Asiguraţi-vă că zgarda are sisteme de prindere rezistente, care nu se vor rupe sub tensiune. Când mergeti "la pas" apucaţi bucla din capatul lesei cu mâna dreaptă şi introduceţi degetul mare prin bucla. Apoi luati cativa centimetri de lesa cu mana stanga si faceti o bucla, introduceti degetul mare de la mana stanga prin bucla si apucati in palma lesa.(Pentru cei dreptaci, mersul la pas cu câinele se face intotdeauna pe partea stanga si pentru cei stangaci – pe dreapta)

Ca şi în cazul cainilor de talie mica, corecţiile din lesa se fac in lateral, nu înapoi. Gâtul lor, de asemenea, poate fi afectat de forţa excesivă. Smucesti si lasi lesa moale, asta ajută, pana ajunge cainele sa raspunda doar la comenzile vocale.

Câinii de talie mare, chiar si cei socializati, se vor duce, uneori, după copiii mici. Fie că-i vad ca pe o prada sau ca pe cineva de dimensiunea lor cu care s-ar putea juca este imperios necesar să fim întotdeauna in alerta . Aveţi grijă să nu-i permiteti sa sara. Intotdeauna fiti pregatit cu corecturi din lesa, până când ajungeti desigur la nivelul la care sa va asculte comenzile vocale fara ezitare.

Câinii de talie mare pot mult mai usor sari garduri şi la fel de multe ori nu reusesc sa sara unul, fara sa-l strice. Când sar fara sa strice gardul sunt sanse mari sa fiti dati in judecata de vecin, cand il strica, e foarte posibil sa ajungeti cu cainele la veterinar. Sunt sanse mici sa-si rupa vre-un os in modul asta dar se poate zgaria foarte usor pe abdomen, rani care trebuie tratate serios.

În ambele cazuri, fie ca e vorba de un caine mic sau mare, asiguraţi-vă că barierele, limitele sunt ridicate si stabile. Chiar şi cel mai bine dresat caine isi poate urma la un moment dat instinctul si va vana o pisica sau un caine.

Atât câinii mari cat si cei mici au nevoie de instruire zilnica pentru a învăţa şi a consolida regulile cu privire la ceea ce este sau nu este un comportament acceptabil. In ambele cazuri, recompensa este ca veti avea un animal de companie mai sigur si mai iubitor. Cainilor le plac regulile clare, consecvente si sa stie cine este liderul si cine este subalternul. DVs. ar trebui să fiti primul si cainele cel din urma.

Actualizat la: 21 Feb 2012
Adauga comentariu