Rosul distructiv

(5 / 1 voturi)

Actul de a roade pare a fi o chestiune de preferinţa individuala printre câini: unii au o dorinta innascuta de a roade ca o activitate plăcută în sine şi unii par să nu simta in nici un fel nevoia de a roade, cu excepţia cazului în care acestia sunt condusi catre aceasta activitate de o plictiseala pura.
Sintagma "a roade in mod distructiv" poate suna redundant, pentru că - prin însăşi natura sa - rosul este distructiv. Cainele tau are falci puternice, dinţi ascuţiţi, e normal ca dupa ce a ros mai putin de un minut sa vedem efectele. Deci, doar pentru a clarifica, atunci când folosesc expresia "ros distructiv", mă refer la rosul necorespunzător, tipul de ros, care se concentreaza pe bunurile proprii şi articole de uz casnic, în loc de jucariile lui, unele chiar desemnate pentru ros.

Cele trei motive principale pentru care cainii rod:

- Cei mai multi caini au o dorinţă firească de a roade, de a mesteca. Este distractiv, trece timpul, si este o activitate auto-satisfacatoare si auto-recompensatoare (de exemplu, dacă mesteca ceva care are un gust bun.)

- Rosul ne indica un caine nervos, plictisit, sau un singuratic cu o piata de produse pe care sa-si descarce emotiile. Pentru un caine anxios, actul repetitiv de ros este liniştitor - este echivalentul recompensei-mancare (recompensa linistitoare) pentru un caine normal.

- Cainii care nu fac exercitii, de multe ori se folosesc de mestecat ca o modalitate de ardere a energiei negative si asa isi gasesc si o ocupatie.


  Cum sa previi rosul distructiv  -Cainii sunt perfect capabili sa învăţe să nu roada lucrurile - trebuie doar să depui tu un mic efort la inceput, asta-i tot.

1. Preia controlul situatiei, ai grija de bunurile proprii, trebuie să-ti protejezi casa de caine. Chiar dacă aveţi cel mai bun câine din lume, nu există nici un motiv pentru a-i testa auto-controlul, la urma urmei, câinii exploreaza lumea cu gura lor.

A-ti proteja casa de caine înseamnă sa strangi tot ce nu vrei sa ajunga in gura cainelui, sa nu i le mai lasi la "îndemâna" . Luaţi în considerare dimensiunea cainelui si agilitatea lui atunci când decideti dacă ceva este la îndemâna lui sau nu. Poate urca sau sari pe ceva pentru a ajunge la obiectul dorit? Cât de înalt este el atunci cand sta pe picioarele din spate?

Obiectele roase frecvent, de prin casa, ar fi : cartile, ochelarii, obiecte de imbracaminte, incaltamintea, gunoiul şi aparatele mici crocante (camerele foto, telefoanelele, telecomenzile).
E de la sine inteles ca toate produsele alimentare trebuie sa fie puse in siguranta, departe. Nu lasati gustari pe mese!( sau chiar blaturi- veti fi surpins cat de acrobatic poate fi un caine cand e  mancare la mijloc ), pune toate produsele alimentare in recipiente, in frigider sau camara.

2. Preveniti bucuria de a roade lucruri ilegale. Cu cat reuseste de mai multe ori sa puna dintii pe ceva interzis, pe un picior de scaun, pe un pantof in alergare, o perna, cu atat le va viza si in viitor. Dacă il împiedici de la inceput sa roada lucrurile ii va veni mai usor, mai tarziu, sa inteleaga ce asteptati de la el. Practic vorbind, acest lucru înseamnă sa-i limitezi accesul la lucrurile tale pana nu ajungi sa ai incredere in el.

3. Nu bulversati cainele stergand granita dintre lucrurile lui (OK de ros) şi lucrurile dumneavoastră (nu-s OK de ros ). Nu oferiţi cainelui haine vechi, pantofi pe care nu-i mai purtati, prosoape... sa le roada sau sa se joace cu ele. Trebuie sa fim realisti, nu ne putem astepta ca un caine sa poata face diferenta intre o haina buna si una uzata, pantofii noi si cel vechi pe care il are acum in gura pentru ca l-a primit de la tine acum cinci minute.

4. Ofera-i multe alternative delicioase la lucrurile tale. Dacă mediul lui este relativ steril de obiecte atractive, bune de ros, nu prea poti sa dai vina pe el ca s-a indreptat catre bunurile tale. Amintiţi-vă, majoritatea cainilor au nevoie sa roada, dacă este un adolescent (sub trei ani) sau un catelus (sub un an), are o nevoie chiar mai pronunţată. Cumpara mai multe jucarii de ros, da-i cate 2-3 odata, pe care sa le schimbi la cateva zile, ca lucrurile sa para mereu noi si interesante.

5. Petreceţi mult timp supraveghind activ. Da, ar putea fi mai uşor pentru tine sa il inchizi intr-o cusca sau sa il lasi in curte - dar asta e plictisitor şi oribil pentru el şi nu foarte distractiv nici pentru tine.(dacă ai fi vrut un animal de companie cu care nu e nevoie sa interactionezi ti-ai fi luat un pestisor, nu?) Cainele nu poate anticipa ce vrei de la el daca petrece tot timpul in cusca , are nevoie de oportunitatea de a explora limitele si aşteptările tale, astfel încât sa poata intelege ceea ce este adecvat şi ceea ce nu este.

6. Atunci când il prinzi ca roade ceva nepotrivit, fa un zgomot puternic( bate din palme sau striga "Ah-ah-Aaaah!" ) si cainele se va intrerupe. Apoi, imediat da-i o alternativa gustoasa, potrivita pentru un caine (un os din piele sau jucarii din cauciuc ); imediat ce dintii lui apuca jucaria lauda-l cât mai repede , cu generozitate. Nu există nici o modalitate mai buna de a face cainele sa inteleaga ca rosul jucariilor lui este egal cu lauda de la tine, dar orice altceva este egal cu probleme.

Mai presus de toate, aminteste-ti sa-ti mentii asteptarile realiste. Tu nu esti perfect si nici cainele tau nu e, sunt sanse sa apara cel puţin un incident în care un obiect preţuit este deteriorat din cauza curiozitatii lui.

Da-i timp sa invete regulile si ofera-i mult  „timp cu tine” pentru a-l ajuta sa invete mai repede!

Actualizat la: 21 Feb 2012
Adauga comentariu