Informatii pentru crescatori

(5 / 1 voturi)

Daca sunteti crescator si inca nu aveti o canisa insa va interseaza pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru inregistrarea afixului de canisa, inregistrarea cateilor, dreptul la monta e bine sa cititi  " Cartea de Origine Romana" prescurtat C.O.R., aceasta  carte este organismul tehnic al Asociatiei Chinologice Române (A.Ch.R.), o carte de origine nationalã, unica recunoscuta de catre F.C.I.
Mai jos gasiti cateva articole interesante din C.O.R. pe care orice crescator ar trebui sa le cunoasca.

În aceasta evidenta vor fi cuprinsi câinii din rasele recunoscute de Federatia Chinologica Internationala, rase recunoscute de Organizatiile Nationale ale tarilor membre sau partenere F.C.I .


Înscrierea oricarui exemplar în C.O.R. se poate efectua doar într-una dintre urmãtoarele modalitãti :

(1) Cu titlu de descendent . registrul A: Cu titlu de descendent pentru produsii rezultati din genitori care fac parte din aceiasi rasã si care sunt înscrisi într-o carte de origine recunoscutã de cãtre F.C.I. Mama trebuie sã fie înscrisã obligatoriu în C.O.R.
(2) În cadrul raselor cu varietãti precizate de standard si la care se acordã titlul CACIB separat, nu se admite înregistrarea puilor rezultati din parinti de varietãti diferite decât în baza unui memoriu justificativ al clubului national din care fac parte genitorii.
(3). Cu titlu de import (nostrificare) - registrul A sau B - pentru exemplarele care au Pedigree export, eliberate de alte cãrti de origini recunoscute de cãtre FCI.
(4) În acest caz, proprietarul câinelui va transmite la C.O.R. prin intermediul organizatiilor teritoriale sau cluburilor nationale, actul în original si o fotocopie a actului original. C.O.R. va înregistra exemplarul si genealogia acestuia în evidentele sale, atribuindu-i un numãr C.O.R., va înscrie pe actul original numãrul C.O.R. si îl va transmite proprietarului.
(5) Dacã proprietarul exemplarului solicitã, poate sã obtinã si un act de origine C.O.R. Înregistrarea cu titlu de import este obligatorie si se face, dupã caz, în registrul C.O.R.
(6) Tipicitate - registrul C - pentru exemplarele care au genitori necunoscuti sau neînregistrati în C.O.R. Aceste exemplare trebuie confirmate prin minim 2 arbitraje de la 2 arbitri diferiti, în expozitii nationale sau de club, conform conditiilor prevãzute în Regulamentul de crestere pentru obtinerea dreptului de reproductie sau, dupã caz, conform conditiilor impuse de clubul national si aprobate de A.Ch.R.
(7) Cluburile de rasã si Comisia Chinotehnicã, cu aprobarea Consiliul Director A.Ch.R., pot impune si alte restrictii suplimentare pe care le considerã necesare la anumite rase pentru înscrierea în C.O.R. Aceste restrictii vor fi respectate de C.O.R. si aduse imediat la cunostinta asociatiilor/cluburilor membre A.Ch.R.

Înregistrarea exemplarelor în C.O.R. va fi fãcutã, dupã caz, într-unul din cele trei registre:
(1) Registrul A, doar pentru exemplarele având ascendentii cunoscuti pe minim trei generatii. În acest caz se va emite un ,,Certificat de Origine (Pedigree).
(2) Registrul B, pentru exemplarele având genealogia partial cunoscutã pe trei generatii. În acest caz, se va elibera "Pedigree tip B", mentionându-se ,,Necunoscut" la rubricile privind genitorii neînregistrati sau necunoscuti. Descendentii acestor exemplare vor primi, de asemenea, Certificat de Origine tip B" pânã la completarea ascendentei pe trei generatii. La îndeplinirea acestei conditii, descendentii lor vor fi înregistrati în Registrul A.
(3) Registrul C, pentru exemplarele având genealogia total necunoscutã. În acest caz se va elibera un .Certificat de Tipicitate. mentionându-se .Necunoscut. în rubricile pentru ascendenti.

Actele emise de C.O.R. catre proprietari sunt:
(1) Pentru registrul A
a - "Certificat de Origine (Pedigree)"
b - "Certificat de Origine de Export (Pedigree Export)"

(2) Pentru registrul B
a - "Certificat de Origine (Pedigree tip B)"
b - "Certificat de Origine de Export (Pedigree Export tip B)"

(3) Pentru registrul C
a . Certificat de Tipicitate.

(4) Actele pentru "Export" se elibereazã câinilor ce figureazã în evidentele C.O.R. si care pãrãsesc tara. În Pedigreeul de Export toate datele vor fi mentionate obligatoriu în limba englezã.

(5) Certificatul de origine sau de tipicitate va cuprinde:
- Seria Actului;
- Nr. C.O.R.;
- Tip registru;
- Nr de înregistrare al cuibului;
- Nr standardului F.C.I.;
- Numele, data nasterii, sexul, rasa, varietatea, culoarea, semne particulare precum si genealogia câinelui;
- Numele si adresa crescãtorului;
- Numele si adresa proprietarului. Pentru pedigreele de export este obligatorie comunicarea numelui si adresei proprietarului.
- Data eliberãrii certificatului de origine;
- Timbru sec, hologramã, sau alt însemn de individualizare;
- Amprenta clestelui de tatuaj cu numãrul C.O.R. si/sau numãrul de microcip.
- La ascendenti, inclusiv la pãrinti, se vor mentiona titlurile RPJ, CAC, CACIB,* titlurile de campion national, campion international, campion mondial, campion de sectiune F.C.I. (ex. european), rezultatele examenelor de muncã si a eventualelor teste (displazie, PRA, PL, etc).

(6) Toate datele vor fi înscrise pe un formular tip (omologat de OSIM), conform evidentelor existente si a actelor depuse si înregistrate. Certificatele vor purta stampila C.O.R. si vor fi semnate de cãtre Secretarul C.O.R.

Numerotarea si inscriera cainilor
Numãrul de înregistrare C.O.R. se compune din urmãtoarele elemente: Indicativul ,,C.O.R., tip registru, numãrul de înregistrare propriu-zis, anul înregistrãrii în C.O.R., numãrul standardului FCI pentru rasa respectivã (Ex.: C.O.R-A., 2259-05/007, C.O.RB2259-05/007, C.O.R.-C 2261-05/007).
În cazul raselor nerecunoscute de FCI în locul numãrului de standard va fi trecutã denumirea prescurtatã a rasei.
 

Inregistrarea cuiburilor în C.O.R.
(1) Documentul necesar pentru înregistrarea cuiburilor în C.O.R. este Declaratia de Monta si Fatare" (DMF) Acestã declaratie se completeazã pe formulare tipizate, puse la dispozitia asociatiilor/cluburilor de cãtre A.Ch.R.
(2) D.M.F. va fi completatã de crescãtor pe propria rãspundere si semnatã de proprietarul masculului în prezenta sa. D.M.F. va fi vizatã de cãtre asociatia
chinologicã sau clubul membru A.Ch.R., din care face parte declarantul, si transmisa COR în termen de maxim 90 de zile de la data nasterii puilor.
(3) În cazul montelor efectuate în strãinãtate, acest act va fi vizat de cãtre asociatia sau clubul din cadrul Organizatiei Chinologice nationale recunoscutã de FCI. În situatia montelor artificiale se va prezenta un certificat medical ce atestã efectuarea înseminãrii.
(4) Controlul Declaratiilor de Montã si Fãtare revine asociatiilor chinologice sau cluburilor nationale din care face parte declarantul. Împuternicitii acestora pot vizita orice crescãtor, pentru a verifica veridicitatea datelor înscrise în declaratia de fãtare.
Aceastã vizitã va putea sã aibã loc numai dupã anuntarea prealabilã a crescãtorului si cu conditia convenirii cu acesta asupra datei vizitei.
(5) Nu vor fi luate în considerare documentele ce nu prezintã viza asociatiilor chinologice sau cluburilor nationale.
(6) Asociatiile sau cluburile au obligatia de a tine un registru de monte si fãtãri.
Declaratiile de Montã si Fãtare vor fi trimise la C.O.R. în termen de maxim 15 zile de la data primirii acestora de cãtre asociatiile/cluburile nationale.

Obligatiile crescatorului

1) Obligatiile proprietarului femelei (denumit si ,,Crescãtor") la efectuarea montei si la declararea cuibului:
a) trebuie sã se asigure cã femela este înscrisã în C.O.R. si întruneste conditiile pentru reproductie;
b) trebuie sã se asigure cã masculul este înscris în C.O.R., registrul A, si are drept de reproductie;
c) sã-si procure imprimatul tipizat emis de cãtre A.Ch.R. (Declaratia de Monta si Fatare)

(2). Declaratia de Montã si Fãtare:
a) trebuie sã fie completatã citet, cu litere de tipar
b) sã fie datatã
c) sã fie semnatã de pãrtile în cauzã (crescãtorul si proprietarul masculului reproducãtor);
d) sã respecte prev.art.9
e) sã achite contravaloarea certificatelor de origine la asociatia chinologicã/clubul în care este membru.

(3) Obligatiile cu privire la conditiile de efectuare a montei, la taxa sau dreptul de montã, vor fi obligatoriu convenite între pãrti printr-un contract scris, conform modelului din Anexa 1

(4) Rubrica ,,Obligatiile pãrtilor", prevãzutã în Declaratia de Montã si Fãtare, va fi completatã în mod obligatoriu, în conformitate cu prevederile din Regulamentul International de crestere F.C.I.

(5) Dacã apar divergente care nu se rezolvã pe cale amiabilã, pentru recuperarea prejudiciilor se poate recurge la justitie, conform legislatiei în vigoare. În plus, partea care se considerã vãtãmatã poate sã apeleze si la Comisia de Disciplinã a A.Ch.R.


Afixul de crescator ( denumiea canisei )

(1) Afixul este o denumire care se adaugã numelui câinelui (ca prefix sau ca sufix) si care permite identificarea crescãtorului.

(2) El nu poate fi folosit decât de cãtre cel cãruia i s-a atribuit si nu este conditionat de numãrul de câini din proprietatea crescãtorului. Crescãtorul care solicitã utilizarea unui afix se obligã sã respecte urmãtoarele:
a) sã nu creascã decât câini de rasã înscrisi în C.O.R.
b) sã aibã în proprietate cel putin o femelã.
c) sã supunã controlului A.Ch.R. totalitatea câinilor aflati în crescãtoria sa.
d) sã înscrie în C.O.R. puii pe care îi creste, în conformitate cu Regulamentul C.O.R.
e) sã returneze la C.O.R. Certificatele de origine pentru câinii decedati.
f) sã anunte C.O.R. de orice schimbare a proprietãti câinilor aflati în crescãtoria sa.

Crescãtorul care solicitã obtinerea unui afix trebuie sã fie membru într-o
asociatie sau club din cadrul A.Ch.R. si sã înainteze la A.Ch.R. un dosar care va
contine:

a) cererea completatã si semnatã de cãtre beneficiar, purtând avizul Asociatiei/Clubului (solicitantul va trebui sã precizeze, în ordinea preferintei, trei
denumiri de afix mentionând tipul acestora: prefix sau sufix). Se recomandã utilizarea unor denumiri de afix cu rezonantã româneascã pentru evitarea unor eventuale refuzuri din partea F.C.I.;
b) specimen de semnãturã si o copie a actului de identitate (toate declaratiile ulterioare înaintate A.Ch.R. si C.O.R. vor purta semnãtura conform acestui specimen);
c) dovada achitãrii taxei corespunzãtoare. În cazul unui refuz din partea FCI la cererea initialã, a doua interventie se va face gratuit. A.Ch.R.- verificã dacã se îndeplinesc conditiile cerute. Cele trei denumiri de afix, în ordinea preferintei crescãtorului, se transmit la FCI pentru aprobarea si înscrierea în nomenclatorul international. Dupã confirmarea afixului de cãtre FCI acesta se va înregistra la COR.
Extinderea afixului la alte rase decât cele detinute initial de crescãtor se face din oficiu.

În cazul decesului titularului, afixul se poate transmite prin testament. Dacã nu existã testament, urmasii pot cere sã li se transmitã respectivul afix. În caz contrar, afixul rãmas liber în urma decesului, nu va fi atribuit altui crescãtor timp de 10 ani.
 În cazul în care crescãtorul a primit o sanctiune si afixul a fost radiat, acesta nu va fi atribuit timp de 10 ani.

Actualizat la: 11 Oct 2011




Adauga comentariu