Inteligenta cainilor

(5 / 1 voturi)

Atat dresorii, proprietarii cat si cercetatorii au aceleasi probleme in a stabili metodele de testare a inteligentei cainilor ca si in cazul testarii inteligentei umane.
Anumite rase cum ar fi Border Collie si Golden Retriever sunt mai usor de dresat decat altele. Este demn de remarcat faptul că aceste descrieri sunt în raport cu alti caini, nu în raport cu lumea în general. Abilitatea cainilor de a invata si a asculta comenzile nu este singura metoda de a masura inteligenta cainilor. Inteligenta cainilor difera, iar rasa de care apartin are un rol important in aceste diferente.

De exemplu, unii caini pot invata foarte repede comenzile, ceea ce poate fi considerat un semn de inteligenta, pe cand altii au alte abilitati dezvoltate. Un exemplu ar fi cainii din rasa Husky Siberian care nu sunt interesati in mod deosebit sa-si multumeasca stapanul dar care pot sa te uimeasca prin multitudinea de metode de a "evada" din curti si de a prinde animale mici.

Cainii sunt animale care traiesc in haite, prin urmare ei inteleg structurile sociale si obligatiile ce revin din acestea si sunt cababili de a invata cum sa se comporte in preajma altor membri ai haitei. Cainii adulti isi educa puii corectandu-i cand nu se comporta cum trebuie (musca prea mult, etc) si ii rasplatesc atunci cand au comportamentul corect (se joaca cu ei, ii hranesc, ii spala, etc).

Un caine poate retine in medie aproximativ 165 de cuvinte (incluzand si semnale) unii dintre ei ajungand chiar si la 250 de cuvinte.
Cainii pot invata locurile unde sunt tinute "bunatatile", caile mai rapide in mediul inconjurator (de exemplu cel mai rapid drum pentru a ajunge pe scaunul preferat), cum sa opereze anumite mecanise (sa dechida usi, zavoare, etc) si intelesul unor cuvinte si concepte simbolice, uneori doar prin simplul fapt ca asculta ce vorbesc oamenii si privesc actiunile lor.

In timp ce se joaca, cainii sunt capabili sa pacalesca deliberat ceilalti caini si oamenii pentru a primi recompensa.
Unii cercetatori considera inteligenta cainilor ca fiind apropiata inteligentei unui copil de 2 - 2.5 ani.

Actualizat la: 21 Feb 2012
Adauga comentariu