Dalmatian

Canise: 0 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: Non-sportiv
Talie: mare
Greutate: 18-27 Kg
Inaltime: 48-58 cm
Culoare: :alb stropit cu pete negre, rotunde, de mici dimensiuni, dispuse aleator pe toată suprafaţa corpului. Uneori petele sunt brune sau maron.

(2 / 3 voturi)

Descriere

Dalmaţienii sunt câini cu origine încă neclarificată, dar cu o vechime apreciabilă. Câini foarte asemănători din punct de vedere fizic se regăsesc în unele basoreliefuri de pe monumente din Egipt, ei fiind surprinşi în postura de însoţitori ai carelor de luptă. De asemenea, unele fresce provenind din vechile cetăţi greceşti răspândite în sud-estul bazinului mediteraneean redau imagini veridice ale acestor câini. Specialiştii sprijină teoria conform căreia câinii din rasa Dalmaţian au ajuns în Europa venind din Egipt, prin Orientul Apropiat şi actualul teritoriu al Turciei.
Strămoşii acestor câini şi-au făcut apariţia pe coasta Dalmaţiei (Marea Adriatică) odată cu dezvoltarea primelor colonii greceşti. Documente datate 1374 descriu aceşti câini ca populând cetatea Dubrovnik, unde erau folosiţi la vânătoare, pentru aret. Există şi o altă teorie conform căreia Dalmaţianul provine din încrucişări ce au avut loc între o rasă denumită Pointer Istrian şi Bull Terrier, iar originea îndepărtată a rasei ar fi Bracul de Bengal. Câinii din aceasta rasă au fost definitiv dezvoltaţi şi aduşi la standardul actual în Anglia, la începutul secolului al XIX-lea. În societatea engleză ei erau folosiţi cu precădere ca însoţitori ai trăsurilor (poştalioanelor, având însărcinarea de a păzi bagajele călătorilor pe timpul escalelor), ca şi câini-mascotă pentru pompieri, câini de circ şi chiar câini în serviciul armatei. Încă de la început aceşti câini au fost capabili să dezvolte o relaţie specială cu caii, pentru care încă prezintă o afinitate greu de explicat.
Dalmaţianul este un câine puternic, cu alură atletică şi corp musculos. Blana scurtă şi deasă, aderentă la corp prezintă coloritul caracteristic alb stropit cu pete negre, rotunde, de mici dimensiuni, dispuse aleator pe toată suprafaţa corpului. Uneori petele sunt brune sau maron. Căţeii nu prezintă petele caracteristice la naştere, ei fiind de un alb imaculat. Capul este bine desenat, cu fruntea lată, stopul bine pronunţat si ochii de mărime mijlocie, migdalaţi şi coloraţi în căprui sau albastru. Urechile sunt de formă triunghiulară, cu vârful atingând jumătatea obrazului. Trufa mare are aceeaşi culoare cu a petelor. Expresia feţei sugerează sinceritate şi loialitate. Gâtul este scurt şi puternic, pieptul lat, cu muşchii bine reliefaţi, picioarele sunt lungi şi suple. Mişcarea corpului este cursivă, armonioasă şi îl remarcă drept un bun alergător pe distanţe lungi. Coada este subţire, de lungime medie, conică şi învelită în păr scurt. Este purtată uşor arcuită deasupra liniei spatelui.

Temperament

Dalmaţienii sunt câini vioi, energici, plini de energie, foarte protectori faţă de stăpân şi de membrii familiei adoptive. Sunt foarte zvăpăiaţi şi puşi pe şotii în faza de juniorat, fiind greu de strunit în primii 2 ani de viaţă. În ciuda taliei mijlocii emană vigoare şi forţă şi îşi face cunoscută prezenţa cu un lătrat foarte sonor. În ciuda aspectului foarte elegant, plin de nobleţe, sunt câini rustici, care se adaptează uşor unei largi varietăţi de condiţii şi nu sunt pretenţioşi. Sunt foarte activi fizic, având nevoie de multă mişcare. Nu acceptă străinii de la primul contact, dar se decide repede ce persoane îi plac, arătându-şi convingător afecţiunea. Sunt câini cu memorie foarte bună, reuşind să recunoască o persoană (plăcută sau antipatică) chiar şi după ani de zile. Au o doză mare de încăpăţânare care se cere corectată şi ţinută pe cât posibil sub control. În unele cazuri masculii pot să denote accente agresive, manifestându-se dominanţi şi irasibili în prezenţa altor câini masculi.

Ingrijire

Blana subţire nu-i protejează suficient împotriva frigului, fapt ce vine în sprijinul teoriei că rasa a luat naştere şi s-a dezvoltat iniţial în zone cu climat mai blând. În plus, aceşti câini năpârlesc destul de consistent pe toată durata anului. Numeroase exemplare au o piele solzoasă, care se usucă uşor şi se exfoliază, producând o mătreaţă abundentă, mai ales pe timpul lunilor de iarnă, când umiditatea atmosferei este mai scăzută. Urechile Dalmaţienilor sunt subţiri şi prea puţin vascularizate, de aceea în iernile geroase acestea le pot degera uşor. Un procent ridicat dintre Dalmaţieni (10-12 %) suferă de surditate (unilaterală sau bilaterală), ca urmare a coloritului alb predominant. ALte afecţiuni specifice rasei: complicaţiile renale (pietre la rinichi), alergii ale pielii, alopecie, tendinţa spre obezitate.

Dresaj

Dalmaţianul este un câine inteligent, care învaţă rapid, dar are nevoie de repetiţii şi insistenţă în aria dresajului de obedienţă. Nu vor reacţiona bine la metodele de dresaj dure sau la pedepse, acest tip de comportament accentuându-le încăpăţânarea nativă. Învaţă uşor din jocuri si exerciţii distractive, acestea trebuind să fie inserate în programul de dresaj pentru rezultate mai rapide şi mai de durată. Deşi se comportă bine în relaţia cu copiii, trebuie supravegheat în prezenţa copiilor mai mici faţă de care se arată dominant şi pe care îi poate răni uşor din cauza firii energice şi a preferinţei pentru interacţiuni fizice consistente.
Pot fi antrenaţi cu succes pentru efectuarea unor misiuni de căutare şi salvare şi uneori mai pot fi observaţi în arena circului, unde performează convingător, executând trucuri şi exerciţii amuzante. În Statele Unite ale Americii sunt folosiţi ca şi câini de serviciu de către poliţia metropolitană. Sunt, de asemenea, utili ca şi câini de pază.

Activitate

Sunt câini bine adaptaţi traiului în aer liber pe parcursul sezoanelor mai călduroase, iarna au nevoie de o protecţie termică specială, astfel că trebuie primiţi în casă (în nopţile foarte reci) sau să primească o cuşcă bine protejată împotriva frigului, pentru a nu se îmbolnăvi. Pot fi educaţi să trăiască şi preponderent în interior, dacă beneficiază de un dresaj adecvat şi de un program de mişcare bogat şi variat. Se vor adapta la condiţiile oferite de un apartament, pentru că sunt maleabili, dar în principiu nu se pretează la un astfel de mediu.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu