Dogue De Bordeaux

Canise: 2 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: French Mastiff; Bordeaux Mastiff; Bordeaux Bulldog
Grupa: Utilitari
Talie: foarte mare
Greutate: 54-66 Kg
Inaltime: 58-76 cm cm
Culoare: : Shades of fawn, from Mahogany to Isabella. Pigmentation is required. White patches on the chest and extremities of the limbs are acceptable.

(2 / 1 voturi)

Descriere

O rasă de origine franceză, care a apărut şi s-a dezvoltat în regiunea din jurul oraşului Bordeaux. Câini de tip molossoid de talie mare, asemănători cu cei din rasa Mastiff Englez, au prezentat o mare varietate de tipuri şi aparenţe înainte de anul 1920, când s-a trecut la o uniformizare a rasei în vederea recunoaşterii ei oficiale.
Cu origini străvechi legate de Mastiff-ul Tibetan (rasă care a stat la baza formării tuturor câinilor molossoizi), acest câine are un traseu evolutiv care s-a îmbinat pe alocuri cu cele aparţinând raselor Bullmastiff, Bulldog Englez şi Mastino Napoletano. Romanii foloseau câini de talie mare, feroci şi puternici (Pungaces) pe post de câini de război şi urmaşii acestora, răspândiţi în teritoriile cucerite de legiunile Romei au dus, în timp, la apariţia unor rase asemănătoare. Regiunea în care s-au înmulţit iniţial aceşti câini este Aquitania, unde s-au semnalat de timpuriu exemplare canine cu craniul uriaş şi trup foarte musculos.
Aceşti câini au fost folosiţi la vânătoare (bouri sălbatici, urşi, mistreţi, lupi), pentru luptele împotriva animalelor sălbatice, în cadrul unor jocuri agreate de public, ca şi câine de pază, însoţitor al turmelor şi câine de protecţie şi apărare. Multe exemplare au fost ucise pe timpul Revoluţiei Franceze (1789-1799), pe motivul că erau percepuţi ca animale preferate de aristocraţie. Începând cu anul 1960 un grup de experţi chinologi coordonaţi de profesorul Raymond Triquet au început o muncă sistematică de stabilizare şi uniformizare a rasei. Rasa a fost standartizată spre finalul secolului XX iar din 2006 a fost recunoscută oficial de AKC.
Sunt animale foarte puternice, etalând un corp cu osatura largă, solidă şi muşchi proeminenţi. Un câine de talie mare, cu corpul mai mult lung decât înalt, nu trebuie să pară prea greoi, ci trebuie să sugereze o prezenţă atletică dublată de masivitate. Deţin cel mai mare craniu din lumea canină, raportat la dimensiunile corpului. Forma generală a capului este trapezoidală, acesta este foarte lat, cu botul scurt şi nasul cârn. Mandibula este proeminentă, cu dinţii uşor expuşi. Urechile au punctul de inserţie înalt, triunghiulare cu vârful rotunjit si sunt purtate lăsate pe lângă cap. Pielea capului este abundentă, prezentând încreţituri (pliuri) numeroase şi adânci în jurul ochilor şi al botului, fapt care-i împrumută o expresie ameninţătoare. Blana are firul scurt, fin şi moale şi este aderentă la corp. Culorile de bază: roşu-mahon, castaniu, maro-roşcat sau portocaliu. Trufa şi buzele sunt, în general, de culoare roşie, mai puţin la exemplarele cu mască facială neagră (care le au negre). Se admite o pată albă mică pe piept şi marcaje nesemnificative pe picioarele anterioare, dar acestea nu sunt încurajate.

Temperament

Este un câine impunător, vigilent şi foarte curajos. Este inteligent, loial si dă dovadă de echilibru în relaţia cu omul. Se va dovedi dominant în prezenţa altor câini. Nu este gălăgios, latră rar. Este un protector înnăscut şi se dovedeşte un bun câine de pază. Se înţelege bine cu copiii, dovedindu-se permisiv şi calm.

Ingrijire

Are nevoie de un minim de îngrijire şi întreţinere, nefiind un câine pretenţios vizavi de condiţiile de trai. Blana se întreţine uşor, folosind la periaj o mănuşă de cauciuc cu zimţii fini. Năpârleşte mai consistent la schimbarea sezoanelor. Cutele de pe faţă necesită o atenţie aparte, trebuind să fie curăţate periodic, pentru a împiedica acumularea murdăriei şi a preveni declanşarea infecţiilor. Probleme de sănătate frecvente în cadrul rasei: torsiunea gastrică, displazia de şold, maladia cotului, râia demodecică, eczemele, artritele premature, afecţiunile renale, cardiopatia.

Dresaj

Necesită un dresaj cu punct de debut timpuriu, efectuat de o persoană experimentată şi cu un caracter puternic. Dresajul trebuie să fie consistent, efectuat de o manieră fermă şi perseverentă, dar cu tentă pozitivă şi axat pe recunoaştere si recompensare. Uneori este inconstant la conlucrarea în dresaj, pentru că denotă accente de suficienţă, comoditate ori încăpăţânare. Dar este inteligent si afectuos, astfel că nu va fi, per ansamblu, un subiect foarte dificil.
Este un câine de pază eficient şi care se poate impune. Se comportă bine în prezenţa copiilor, face o figură frumoasă ca şi câine de companie pentru o familie numeroasă şi destul de activă. Trebuie stimulat să efectueze mişcare şi exerciţii fizice zilnic, pentru că tinde să se comporte sedentar şi poate acumula uşor în greutate. Este un bun câine de protecţie, fiind vigilent în prezenţa străinilor şi capabil să stopeze orice agresiune prin forţa şi determinarea de care dă dovadă. Nu este bine să i se încurajeze reacţiile agresive, ci să fie temperat şi ţinut sub control.

Activitate

Se adaptează bine atât traiului în interior, cât şi vieţii în curte. Iarna are nevoie de protecţie termică suplimentară. Nu se recomandă creşterea acestui câine într-un apartament.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu