Happy Dogs » » »
Terrier irlandez

Terrier irlandez

Canise: 0 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Irish Terrier
Grupa: Terrieri
Talie: medie
Greutate: Mascul: 12; Femela: 11 Kg
Inaltime: 46 cm
Culoare: : rosu, portocaliu sau auriu.

Descriere

Rasa Terrier Irlandez dateaza de aproximativ 2000 de ani, fiind considerata una dintre cele mai vechi rase de Terrieri. Originea rasei este controversata, iar multi sunt de parere ca acest caine a fost creat in sudul Irlandei (Country Cork) prin imperecherea unor terrieri diferiti. Prima atestare a Terrier-ului Irlandez provine din reprezentarile picturale datand din jurul anilor 1700. Terrier-ul Irlandez este un vanator versat, dar si un exterminator al animalutelor de vizuina, vidrelor si al sobolanilor de apa. Rasa a fost, de asemenea, utilizata in acele timpuri ca si caine recuperator si ca mesager in timpul razboaielor. In 1875, Terrier-ul Irlandez a fost prezentat in expozitiile canine din intreaga Irlanda pentru prima data. In jurul anului 1880, acest caine a fost desemnat ca facand parte dintre cele mai populare rase din Anglia.
Caine de talie medie, acest terrier este bine proportionat si musculos, semanand foarte bine cu un fox terrier cu parul sarmos, desi este un pic mai lung si mai inalt decat acesta. Fata este incadrata de mustati lungi, o barba, un nas negru si maxilare puternice. Terrier-ul irlandez are un cap lung si plat, ochi mici si inchisi la culoare si urechi de forma literei ā€žVā€, indoite la varf spre fata. Coada lui este scurtata si purtata ridicata. Membrele anterioare sunt lungi, drepte si musculoase.

Blana terrier-ului irlandez este dubla, fiind formata dintr-un par exterior de protectie aspru, gros, tepos si sarmos si un puf profund moale si subtire. Parul de pe urechi este mai scurt si adesea mai inchis la culoare decat pe restul corpului. Varietatile de culoare sunt reprezentate de rosu, portocaliu sau auriu.

Temperament

Terrier-ul Irlandez este extrem de inteligent si de echilibrat, dar are o fire combatanta, fiind intotdeauna pus pe cearta, la fel ca multi alti membri ai grupei terrier-ilor. Acestui caine ii place foarte mult sa se joace, parand inepuizabil. Curajos si curios, Terrier-ul Irlandez este gata oricand de actiune si aventura. Are un instinct al proprietatii foarte bine dezvoltat, motiv pentru care trebuie sa socializeze de la o varsta cat mai frageda pentru a nu deveni distructiv si agresiv. Ca si altor terrieri, Terrier-ului Irlandez ii place sa sape gropi si sa fugareasca micile vietati, motiv pentru care trebuie tinut in lesa cand este scos in spatii publice.

Ingrijire

Terrier-ul Irlandez are nevoie de o periere zilnica pentru a-i mentine blana in bune conditii. Blana sa viguroasa si rezistenta este usor de intretinut si rareori este inlocuita. Imbaierea lui se va face numai cand este necesara, altfel ca, utilizarea sampoanelor uscate, sub forma de pudra, sau stergerea cu o carpa umeda sunt suficiente.

Dresaj

Terrier-ul Irlandez este usor de educat. Are tendinta de a fi incapatanat, dar cu toate acestea isi doreste sa-si multumeasca stapanul. Cand este scos in public, Terrier-ul Irlandez trebuie tinut in lesa pentru a-i struni pornirile incontrolabile si tendinta de a se lua la incaierare cu alti caini. Acest comportament poate fi prelucrat si estompat printr-un dresaj de baza si de supunere.

Activitate

Terrier-ul Irlandez se va acomoda traiului intr-un apartament, daca este scos la cateva plimbari zilnice sau beneficiaza de o curte, oricat de mica.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu