Happy Dogs » » »
Ciobanesc Australian

Ciobanesc Australian

Canise: 1 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Australian Shepherd; Aussie
Grupa: De turma
Talie: mare
Greutate: Mascul: 23-29; Femela: 18-25 Kg
Inaltime: Mascul: 51-58; Femela: 46-53 cm
Culoare: caramiziu, rosu inchis, negru-albastrui, negru complet, maro complet, cu sau fara pete albe sau cafenii.

(3 / 2 voturi)

Descriere

Ciobanescul Australian este un caine cu un puternic instinct de turma si de paza, foarte inteligent si foarte loial. Este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua. Are un temperament foarte echilibrat.
Desi exista multe teorii asupra originii aceste rase de caini, Ciobanescul Australian, in forma sa actuala, s-a dezvoltat in exclusivitate in Statele Unite. Rasa a primit numele de Ciobanesc Australian , datorita asocierii sale cu Ciobanestii Basci, care au sosit in America in anii 1800, din Australia.
Popularitatea acestei rase de caini in America a crescut foarte mult dupa al II-lea Razboi Mondial, odata cu explozia echitatiei gen Western si a spectacolelor de Rodeo. Astfel, cainii au devenit cunoscuti marelui public prin intermediul spectacolelor de Rodeo,spectacolelor ecvestre, filmelor cinamatografice si televiziunii. Multilateralitatea acestor caini, precum si usurinta cu care se dresau, i-a facut foarte utili in multe ferme si ranch-uri americane. Fermierii americani au crescut aceasta rasa de caini, mentinanu-i si dezvoltandu-i versatilitatea, inteligenta ascutita , instinctul de turma si vigilenta.
Ciobanescul Australian a fost inregistrat in diferite registre genealogice, incepand din anul 1950. In 1990, Asociatia Americana a Ciobanescului Australian a fost stabilita ca fiind clubul parinte al rasei , reprezentant al rasei in American Kennel Club. In anul 1991, in septembrie, AKC a recunoscut oficial Ciobanescul Australian ca rasa de caini de sine statatoare, acceptand-ul in Registrul Genealogic .

Temperament

Ciobanescul Australian este un caine cu un puternic instinct de turma si de paza, foarte inteligent si foarte loial. Este un companion credincios ,dar totodata are si energia si puterea de a lucra toata ziua . Are un temperament foarte echilibrat.
Este un excelent caine de familie, adora sa mearga cu masina sau sa-si insoteasca stapanul in plimbarile calare, doar pentru a fi in compania lui Ca si caine de ferma, isi indeplineste sarcinile cu multa responsabilitate si rigurozitate , adunand turmele sau gasind animalele ratacite prin tufisuri.Multi dintre acesti caini isi insotesc stapanii in actiunile de voluntariat din casele de copii orfani sau de handicapati fizic sau mintal, in cadrul unor actiuni de terapie pentru aceste categorii sociale. Sunt caini care solicita destul de mult atentia si preocuparea stapanului, insotindu-l din camera in camera , dorind sa fie tot timpul in prezenta acestuia. Deoarece au un puternic instinct de protectie a teritoriului si a bunurilor stapanului, acesti caini trebuie controlati cu fermitate, pentru a nu deveni excesiv de agresivi.

Ingrijire

Inedita la rasa Ciobanesc Australian este culoarea pe care o pot avea ochii. Denumiti uneori "ochi de fantoma", acesti caini pot avea ochi maronii, albastrii, de culoarea alunei sau a chihlimbarului. Pot fi intalniti la unele exemplare: ochi in doua culori (unul de o culoare si celalalt de alta), ochi de sciziune (ambii ochi sunt jumatate verzi, jumatate maronii) sau ochi merle (o culoare este amestecata si rasucita cu alta culoare). Oricare din aceste combinatii este acceptata daca ochii exemplarului sunt bine definiti, migdalati si expresivi.
Perierea saptamanala cu o perie mai aspra, urmata de un pieptanat atent si grijuliu este cea mai buna metoda de intretinere a blanii acestei rase. Se pot folosi mai multe tipuri de piepten, de la unele rare la cele mai dese si din materiale diferite. O periere extrem de atenta este recomandata o data la 6-8 saptamani.

Dresaj

Este un caine usor de dresat, usor de intretinut si foarte dornic de a face pe plac stapanului. Aussie a fost si este inca folosit ca si caine ghid pentru nevazatori , hipoacuzici , in politie si in actiunile de depistare a stupefiantelor , in actiunile de salvare montana sau de cautare , in urma catastrofelor .In regiunile arctice sunt folositi chiar ca si caini de sanie. Pe scurt, Ciobanescul Australian este un caine cu o versatilitate si o  capacitate mare de adaptare la situatii foarte diferite .
Aussie este un caine foarte activ, necesitand mult exercitiu fizic zilnic, pentru a preveni plictisirea si dezvoltarea unor obiceiuri distructive. Datorita nivelului inalt de energie pe care il au, combinat cu inteligenta deosebita, acesi caini au nevoie permanent sa li se dea ceva de facut , fie ca trebuie sa aiba grija de copiii, sa apere casa, sa pazeasca si sa adune turma sau sa concureze in diferite concursuri canine.
In cresterea unui Ciobanesc Australian echilibrat trebuie incercata o imbinare intre dresaj si socializare. Aceasta rasa poate fi foarte suspicioasa in preajma strainilor, datorita faptului ca sunt foarte dominanti si protectori cu familia care i-a crescut. Este indicat ca dresajul sa inceapa din primul an de viata al puiului si sa fie indeplinit cu rabdare, fermitate si consistenta.

Activitate

Ciobanescul australian are nevoie de exagerat de multe exercitii fizice. O plimbare simplă nu este suficientă.
Ciobanestii australieni nu sunt recomandati pentru apartament.
Au nevoie de un proprietar non-sedentar şi o curte mare, ingradita pentru a s simti in siguranta.
Susceptibilitatea la boala a rasei Ciobanesc Australian este scazuta, cea mai frecventa boala la acesti caini fiind displazia de sold. Ca boli de ochi pot fi intalnite: cataracta, coloboma (malformatie congenitala a ochiului constand dintr-o fisura care poate fi localizata la nivelul irisului, coroidei, nervului optic si/sau pleoapei superioare), microoftalmia, dezlipiri de retina.

Atentie la hranirea unui caine de rasa Ciobanesc Australian deoarece au tendinta de a manca mult si pot deveni obezi!

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu