Basset Hound

Canise: 2 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: Vanatoare
Talie: mare
Greutate: 18-27 Kg
Inaltime: 36 cm
Culoare: orice culoare recunoscut pentru grupa hound

(2 / 5 voturi)

Descriere

La originea Basset-ului stau câinii de Artois, aduşi în Normandia şi selectionaţi, fiind perpetuate exemplarele de talie joasă (bass în franceză înseamnă „coborât, jos, aproape de pământ”). S-a dorit obţinerea unui câine de vânătoare robust, rezistent, cu capul permanent plasat la nivelul solului, capabil să descopere şi să urmărească foarte bine o urmă, dar care să se poată depărta prea mult de vânător, din cauza picioarelor scurte.

Lucrarea "La Venerie", un tratat de vânătoare scris de Jacques du Fouilloux în 1561, cuprinde reprezentări grafice ale unor câini asemănători Basset-ului modern folosiţi la vânătoare de nobilii francezi. Câinii de talie mică normanzi au ajuns în debutul secolului al XVI-lea în Anglia, marele William Shakespeare descriind veridic un exemplar în piesa "Visul unei nopţi de vară". Foarte probabil că au avut loc incrucişări cu alte rase de câini de vânătoare englezeşti, una dintre acestea fiind, cel mai probabil, Bloodhound. Ce a rezultat din încrucişările sucesive şi selecţiile atente ale crescătorilor a fost un câine cu corpul solid, având picioarele foarte scurte raportate la masivitatea corpului, cu urechile extrem de ample şi cu un simţ al mirosului excelent. Basset Hound sunt cotaţi ca a doua rasă în ceea ce priveşte calitatea simţului olfactiv, după Bloodhound. În Anglia, Basset Hound a fost folosit intens la vânătoare (în haită sau individual) timp de aproape un secol, când postura de animal de companie a început să prevaleze.
Un câine cu corpul solid, cu genuliera joasă, având picioarele scurte şi osatura puternică (surprinzător de solidă şi de grea pentru un animal cu talia lui). Corpul este mult mai lung decat înalt, pieptul este larg şi adânc, gâtul este puternic. Capul se impune prin mărime, cu craniul rotund completat de un bot lung şi trufa neagră, mare. Ochii, potrivit de mari, sunt adânciţi în orbite şi pleoapa interioară este flască, atârnând şi expunând albul globului ocular şi ţesutul interior. Basset se remarcă prin expresia privirii, care sugerează tristeţea şi o permanentă resemnare. Urechile, de dimensiuni mari, sunt prelungi, prinse în linie joasă pe parţile laterale ale craniului, atârnând în falduri libere şi rotunjite spre interior. Coada este lungă, de formă generală conică, groasă la bază şi purtată uşor curbată, mai mult ridicată. Blana este constituită din două straturi, cel exterior fiind neted, scurt şi moale.

Temperament

Basset Hound-ul este sociabil, calm, dispus la joacă, inteligent şi curios. Are un puternic simţ olfactiv şi denotă multă independenţă în acţiunile sale. Nu se dovedeşte agresiv cu străinii, dar la orice pericol latră puternic. Este devotat familiei şi se înţelege bine cu alţi câini şi alte animale. Are un comportament permisiv şi cooperant cu copiii.

Ingrijire

Aceşti câini emană un miros specific, puternic. Nu au nevoie de periaj intens, blana se menţine curată. Se poate folosi o manuşă cu zimţi sau o perie de cauciuc cu dinţi scurţi. Ghearele trebuie verificate periodic şi scurtate, iar pernuţele trebuie controlate împotriva infecţiilor şi rănilor. Sunt foarte pofticioşi şi acumulează rapid în greutate. Cutele pielii de pe cap trebuie curăţate şi dezinfectate periodic, pentru a preveni apariţia infecţiilor. Sunt expuşi bolilor aparatului auditiv, infecţiilor oculare şi diferitelor iritaţii ale buzelor. Obezitatea este des întâlnită la aceşti câini.

Dresaj

Este apt pentru dresaj, ca orice câine de vânătoare şi se dovedeşte un câine inteligent, cu capacitate bună de învăţare. Dar activitatea trebuie condusă de o persoană fermă şi perseverentă, pentru că este un câine independent şi uneori încăpăţânat. Trebuie familiarizat intens cu numele său şi cu acele comenzi de chemare şi oprire care îi pot stopa acţiunile în care pleacă să adulmece.

Activitate

Trebuie supravegheat cu atenţie, are tendinţa ca în teren deschis să plece după miros şi va urma cu străşnicie urma, din instinct, depărtându-se de stăpân.Preferă să aibă acces permanent la un spaţiu exterior, unde să exploreze şi să prindă urma unor mirosuri. Terenul trebuie îngrădit, preferabil fără acces la straturile de flori, pentru că sapă frenetic. Se adaptează bine şi la traiul de interior, cu condiţia desfaşurării unui program de mişcare zilnic, alcătuit din plimbări obişnuite.
Câine de companie foarte plăcut, liniştit şi echilibrat. Recomandat persoanelor mai în etate, care nu au un ritm de viaţă foarte activ. Îşi păstrează calităţile de vânător, putând fi util în câmp pentru a lua urma vânatului rănit.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu