Happy Dogs » » »
Ciobanesc Romanesc Carpatin

Ciobanesc Romanesc Carpatin

Canise: 0 | Anunturi: 1
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: Altele
Talie: mare
Greutate: in raport cu talia, dand impresia unui câine puternic, dar nu greoi.
Inaltime: 65-73 cm la masculi si 59-67 cm la femele
Culoare: nisipiu - carbunoasa ( lupie), cu nuante diferite, adesea mai deschise pe partile laterale si mai inchise deasupra trunchiului; nisipiu - carbunoasa ( lupie) cu pete albe de preferinta nu prea intinse

(2 / 1 voturi)

Descriere

Ciobanescul Carpatin a fost selectionat dintr-o rasa endemica prezenta in spatiul Carpato-Danubian. De secole, criteriul principal de selectie a fost utilitatea, acest câine pastrându-si caracterul intact pâna in zilele noastre.
Primul standard a fost redactat in 1934 de catre Institutul National de Zootehnie. Acest standard a fost modificat si reactualizat in 1982, 1999 si 2001 de catre Asociatia Chinologica Româna.
La 30.03.2002 Comisia Tehnica a A.Ch.R. a adaptat standardul in conformitate cu modelul propus de Federatia Chinologica Internationala.

ASPECT GENERAL: câine de talie destul de mare, agil, niciodata greoi, aspectul general fiind acela al unui câine viguros. Corp rectangular, crupa lata, usor inclinata, cutie toracica ampla si inalta, umar lung si usor inclinat.
Dimorfismul sexual este bine marcat, masculii trebuind sa fie mai inalti si mai puternici decât femelele.
Parul este aspru, des si drept. Subparul este dens si moale. Cu exceptia capului si a fetelor anterioare ale membrelor, unde parul este scurt si plat, parul este abundent pe tot corpul, de lungime potrivita. Pe gât, fata posterioara a membrelor si pe coada, parul este mai lung, abundenta parului in aceste regiuni fiind tipica.

Temperament

Câine de paza inascut si curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat, fata de turme si fata de stapanul sau.
Este un câine cu un comportament demn, calm si echilibrat.

Dresaj

Metodele potrivite pentru dresaj in cazul cainelui din rasa Ciobanesc Carpatin nu difera substantial fata de tiparul procesului de dresaj general. Se folosesc recompensele verbale, stimulentele de hrana si recunoasterea progreselor prin mangaiere. Diferentele intervin la nivelul obiectelor ajutatoare si spunem asta avand in vedere ca acest caine mare, paznic devotat si vigilent, are un instinct de vanatoare redus. Sarcina lui a fost permanent sa ramana in proximitatea stanei sau locului de dispunere a turmei, astfel ca, in timp, s-a dezobisnuit sa haladuiasca in cautarea hranei (prin metoda vanatorii, mostenita de la lupul ancestral). Aveti astfel in vedere ca, in cadrul procesului de dresaj, acest tip de caine se va dovedi foarte putin interesat de jucarii, mingi etc. si nu va demonstra abilitati de aport. In general, capacitatea de invatare a acestor caini este apreciata ca medie, performantele notabile fiind posibile dar doar dupa ce incapatanarea deosebita a acestor animale a fost infranta. Categoriile de dresaj la care raspund cel mai bine cainii ciobanesti romanesti sunt: dresajul de disciplina si cel de paza. Un dresor cu experienta nu va va sfatui sa insistati in a exersa cu cainele in probe de dresaj ca: agility, salvare, vanatoare, mondioring sau IPO. De exemplu, la testele mondioring si IPO arbitrii urmaresc muscatura ferma si fixarea cainelui pe momeala, or cainele ciobanesc are un stil de atac mai apropiat de cel al lupului, el musca, sfasie si se retrage planificandu-si urmatorul atac. In natura, aceasta tactica este mult mai eficienta, dar, in concurs, este depunctata.

Oricum, cainii ciobanesti romanesti sunt capabili sa-si insuseasca bine pachetul de comenzi de baza, iar serviciul principal care le trebuie incredintat este cel de paza si protectie. Un dresaj de disciplina se recomanda a debuta la varsta de 5-6 luni. Un caine atent si ferm condus poate invata mersul la pas, comanda de interdictie „NU!”, precum si celelalte comenzi: „SEZI”, „CULCAT”, „ASTEAPTA”, „AICI”, „LIBER”. Sedintele de dresaj pentru paza vor incepe in jurul varstei de 1 an, se poate face dresaj pentru paza de teritoriu sau de obiectiv, iar in acest episod munca unui dresor sau a persoanei care-si insuseste acest rol va fi mult usurata de calitatea ridicata a instinctelor acestei rase. Pana la varsta de 5 luni orice stapan va da sansa micului catel sa se formeze in cuib, apoi il va ghida in procesul de socializare, parcurs in care puiul de animal va fi obisnuit cu oamenii, traficul, alti caini si catei, zgomotele ambientale, diferitele medii si particularitatile cladirilor. Orice apect nou care este corect prezentat si integrat universului de cunoastere al unui caine va contribui in timp la dezvoltarea unui caracter echilibrat.

Crescatorii cu experienta si dresorii caracterizeaza cainii ciobanesti romanesti (fie ca vorbim despre cainele Ciobanesc Mioritic, Ciobanesc Carpatin sau Ciobanesc de Bucovina) ca fiind foarte buni companioni, atasati de familie si de incredere, dar cu un nivel al sociabilitatii destul de scazut, reticenti fata de straini si predispusi spre o anume independenta. In general, un caine apartinand acestei rase ajunge greu sa-si manifeste increderea si prietenia fata de o persoana. Conlucrarea de pe pozitie de egalitate intr-un asa numit parteneriat cu acest caine nu este de admis, pentru ca vorbim despre un caine puternic, un caine mare care nu cunoaste sentimentul de frica. De aceea stapanul unui Ciobanesc Mioritic trebuie sa se dovedeasca mai incapatanat, mai energic si mai decis decat cainele sau. Este adevarat, in trecut, pastorii incheiau un astfel de „pact de colaborare”. Misiunea acestor animale era clara: paza avutului si a vietii pastorului, serviciul credincios in schimbul caruia primeau hrana si o afectiune exprimata cu reticenta. Cainele trebuia sa recunoasca vocea stapanului, sa il protejeze, sa isi limiteze actiunile la momentul interventiei directe a acestuia, dar noaptea sau in momentele de repaus acest caine devenea decidentul in spatiul de responsabilitate, actionand conform instinctelor. Aceste caracteristici trebuie avute in vedere de catre stapanul unui Ciobanesc Mioritic, deci concluzia este ca trebuie sa va impuneti in fata unui astfel de animal cu fermitatea si capacitatea de convingere capabile sa-i modeleze instinctele.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu