Happy Dogs » » »
Ciobanesc Romanesc Mioritic

Ciobanesc Romanesc Mioritic

Canise: 2 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: Altele
Talie: mare
Greutate: mascul 40 - 60 kg; femela 40 - 60 kg
Inaltime: mascul 70 - 85 cm; femela 65 - 85 cm
Culoare: alb sau alb cu reflexe vioalcee, de preferinta marcat cu negru, gri sau usor galbui. In functie de sezon si de felul in care este ingrijit cainele, blana poate fi in totalitate sau partial infoiata.

(3 / 2 voturi)

Descriere

Rasa denumita "Ciobanesc Romanesc Mioritic" este o rasa foarte veche, raspandita pe toata suprafata tarii, care s-a pastrat numai datorita pastorilor. De ea se ocupa in prezent Clubul National de Caini Ciobanesti Romanesti, care are ca obiectiv principal omologarea rasei in cauza de catre Federatia Chinologica Internationala. Datele care urmeaza ne-au fost puse la dispozitie de acest Club.
Caine de paza si aparare a turmei si a ciobanului, Ciobanescul Mioritic se incadreaza, potrivit standardelor Clubului, in clasa cainilor molossoid (in care se mai afla cainii Schnauzer, de pilda) de tip montan.
Aspectul general este cel al unui caine de talie mare, robust si compact, care inspira forta si respect. In ciuda masivitatii impresionante, este extrem de agil, surprinzandu-si adversarii cu miscarile sale precise si iuti. Este un caine foarte rezistent care supravietuieste fara probleme in conditii dificile de clima sau alimentatie. Este usor de ingrijit si se adapteaza usor oricarui anturaj.
O caracteristica importanta a Ciobanestilor Mioritici este proportia dintre bot si craniu, care sunt egale sau cel mult o diferenta in defavoarea primului, care poate fi si putin mai scurt.
Capul este masiv, acoperit complet de par de lungime uniforma. Craniul este boltit usor, cu frunte larga si protuberanta occipitala proeminenta.
Stopul este putin marcat, trufa neagra, masiva, larga.
Botul este puternic si drept, se ingusteaza usor spre varf.
Dantura este foarte puternica, muscatura in foarfeca este apreciata. Absenta a doi premolari sau a doi molari nu este sanctionata ca defect.
Ochii sunt de marime medie, in forma de migdala, de culoare inchisa. Pleoapele si genele negre sunt caracteristice ale rasei.
Urechile nu sunte foarte mari, inserate la inaltime medie, de forma triunghiulara cu varful usor rotunjit, atarna de-a lugul obrajilor. Cand cainele este in alerta sau in actiune, urechile se duc usor spre spate. Pot fi taiate, dar nu este de dorit.
Gatul este foarte musculos, masiv, de lungime medie, formeaza o linie de 40-45 de grade cu linia spatelui.
Trunchiul este putin alungit, de forma rectangulara, greabanul nu e proeminent, spatele orizontal, larg si musculos, bazinul larg, crupa usor inclinata, ceea ce da impresia falsa de latime a trenului posterior.
Trenul anterior, mare, se largeste usor spre spate, pieptul musculos si proeminent, coastele sunt arcuite. Burta si lateralele nu depasesc coatele.
Labele sunt drepte, paralele, vazute din fata si din profil. Umerii au omoplati largi, inclinati spre spate intr-un unghi de aproximativ 100 de grade cu bratul. Coatele sunt masive si apropiate de corp, nu se abat de la linia verticala, antebratul drept si puternic, articulatiile carpiene elastice, metacarpienele usor inclinate spre fata.
Trenul posterior. Labele sunt ovale, masive si compacte, acoperite din abundenta de par, unghiile negre si puternice, cu pernute negre, tari, rezistente. Din profil, coapsele si gambele sunt compacte si musculoase. Din spate, sunt paralele. Prezenta pintenilor poate schimba mersul si e preferabil sa fie eliminati. Jaretul nu este situat prea sus, articulatia mai degraba joasa. Metatarsienele lungi, verticale, puternice.
Mersul este degajat, suplu, acoperind bine terenul. Vazut din spate, se observa o usoara deplasare in plan vertical.
Coada este inserata destul de sus; in repaus atarna aproape de nivelul jaretului, cu extremitatea usor intoarsa in sus. In actiune se ridica pana la nivelul spatelui, dar niciodata nu se incovoaie pe spate. Se poate taia, dar nu este de dorit.
Parul este unul din atributele rasei. Lungimea intre 8-16 cm, abundent, dur, des, aspect lanos, usor ondulat. Acopera complet capul, gatul, corpul, coada si membrele. Subparul este des si moale.

Temperament

Ciobanescul Mioritic are un temperament calm si prietenos, dar devine un aparator redutabil cand stapanul sau teritoriul sau sunt atacati. Curajul si devotamentul de care da dovada l-au facut celebru si sunt pomenite in povesti si legende populare.
Este considerat de unii singurul caine care are sanse de a scapa cu viata cand ataca ursul.
Foarte atasat de copii si oricand gata sa se joace cu ei, manifesta fata de straini anumita rezerva. Personalitatea puternica nu reprezinta un obstacol in educare, dar ramane cainele unui singur stapan.

Dresaj

Metodele potrivite pentru dresaj in cazul cainelui din rasa Ciobanesc Mioritic nu difera substantial fata de tiparul procesului de dresaj general. Se folosesc recompensele verbale, stimulentele de hrana si recunoasterea progreselor prin mangaiere. Diferentele intervin la nivelul obiectelor ajutatoare si spunem asta avand in vedere ca acest caine mare, paznic devotat si vigilent, are un instinct de vanatoare redus. Sarcina lui a fost permanent sa ramana in proximitatea stanei sau locului de dispunere a turmei, astfel ca, in timp, s-a dezobisnuit sa haladuiasca in cautarea hranei (prin metoda vanatorii, mostenita de la lupul ancestral). Aveti astfel in vedere ca, in cadrul procesului de dresaj, acest tip de caine se va dovedi foarte putin interesat de jucarii, mingi etc. si nu va demonstra abilitati de aport. In general, capacitatea de invatare a acestor caini este apreciata ca medie, performantele notabile fiind posibile dar doar dupa ce incapatanarea deosebita a acestor animale a fost infranta. Categoriile de dresaj la care raspund cel mai bine cainii ciobanesti romanesti sunt: dresajul de disciplina si cel de paza. Un dresor cu experienta nu va va sfatui sa insistati in a exersa cu cainele in probe de dresaj ca: agility, salvare, vanatoare, mondioring sau IPO. De exemplu, la testele mondioring si IPO arbitrii urmaresc muscatura ferma si fixarea cainelui pe momeala, or cainele ciobanesc are un stil de atac mai apropiat de cel al lupului, el musca, sfasie si se retrage planificandu-si urmatorul atac. In natura, aceasta tactica este mult mai eficienta, dar, in concurs, este depunctata.

Oricum, cainii ciobanesti romanesti sunt capabili sa-si insuseasca bine pachetul de comenzi de baza, iar serviciul principal care le trebuie incredintat este cel de paza si protectie. Un dresaj de disciplina se recomanda a debuta la varsta de 5-6 luni. Un caine atent si ferm condus poate invata mersul la pas, comanda de interdictie „NU!”, precum si celelalte comenzi: „SEZI”, „CULCAT”, „ASTEAPTA”, „AICI”, „LIBER”. Sedintele de dresaj pentru paza vor incepe in jurul varstei de 1 an, se poate face dresaj pentru paza de teritoriu sau de obiectiv, iar in acest episod munca unui dresor sau a persoanei care-si insuseste acest rol va fi mult usurata de calitatea ridicata a instinctelor acestei rase. Pana la varsta de 5 luni orice stapan va da sansa micului catel sa se formeze in cuib, apoi il va ghida in procesul de socializare, parcurs in care puiul de animal va fi obisnuit cu oamenii, traficul, alti caini si catei, zgomotele ambientale, diferitele medii si particularitatile cladirilor. Orice apect nou care este corect prezentat si integrat universului de cunoastere al unui caine va contribui in timp la dezvoltarea unui caracter echilibrat.

Crescatorii cu experienta si dresorii caracterizeaza cainii ciobanesti romanesti (fie ca vorbim despre cainele Ciobanesc Mioritic, Ciobanesc Carpatin sau Ciobanesc de Bucovina) ca fiind foarte buni companioni, atasati de familie si de incredere, dar cu un nivel al sociabilitatii destul de scazut, reticenti fata de straini si predispusi spre o anume independenta. In general, un caine apartinand acestei rase ajunge greu sa-si manifeste increderea si prietenia fata de o persoana. Conlucrarea de pe pozitie de egalitate intr-un asa numit parteneriat cu acest caine nu este de admis, pentru ca vorbim despre un caine puternic, un caine mare care nu cunoaste sentimentul de frica. De aceea stapanul unui Ciobanesc Mioritic trebuie sa se dovedeasca mai incapatanat, mai energic si mai decis decat cainele sau. Este adevarat, in trecut, pastorii incheiau un astfel de „pact de colaborare”. Misiunea acestor animale era clara: paza avutului si a vietii pastorului, serviciul credincios in schimbul caruia primeau hrana si o afectiune exprimata cu reticenta. Cainele trebuia sa recunoasca vocea stapanului, sa il protejeze, sa isi limiteze actiunile la momentul interventiei directe a acestuia, dar noaptea sau in momentele de repaus acest caine devenea decidentul in spatiul de responsabilitate, actionand conform instinctelor. Aceste caracteristici trebuie avute in vedere de catre stapanul unui Ciobanesc Mioritic, deci concluzia este ca trebuie sa va impuneti in fata unui astfel de animal cu fermitatea si capacitatea de convingere capabile sa-i modeleze instinctele.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu