Akbash

Canise: 0 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Akbas Çoban Köpegi; Turkish Akbash Dog; Akbash Shepherd Dog; Turkish Shepherd Dog
Grupa: De turma
Talie: foarte mare
Greutate: Mascul: 54; Femela: 41 Kg
Inaltime: Mascul: 71-79; Femela: 69-74 cm
Culoare: Alb

(1 / 0 voturi)

Descriere

O rasa rara si eleganta, rasa Akbash este veche de 3000 de ani si vine din Turcia de Vest. Dezvoltat de către păstori ca paznic de animale, a fost crescut special pentru culoarea alba, astfel încât să fie perceptibil de animalele de pradă. Aceasta rasa a fost introdusa în Statele Unite în timpul anilor 1970 si recunoscuta de catre UKC în 1998.
Acesti caini albi, aparatori de turma sunt echipati cu un auz ascutit si o putere superioara. Blana acestor caini este alba, impermeabila, dubla cu o lungime scurta spre medie, mai aspra si mai rezistenta. Cainii Akbash au un cap masiv si falci puternice. Urechile in forma de V sunt asezate sus, cu varful usor rotunjit, largi catre cap si purtate pleostite. Cainii importati din Turcia pot avea urechile decupate. Ochii in forma de migdala sunt bine asezati si in mod distinctiv oblici. Culoarea ochilor acestor caini variaza de la caprui deschis auriu pana la caprui foarte intunecat. Gatul acestor caini este puternic si musculos, mediu ca si lungime si se arcuieste spre piept. Coada este lunga, iar mersul este elastic, vioi intr-un mod cu totul natural.

Temperament

Akbash are un aspect frapant şi un comportament mândru. Ei iau poziţia lor paznic foarte în serios, au puterea, curajul şi dimensiunea de a se lupta si goni pradatorii. Rasa Akbash este mereu atenta şi protectoara pe teritoriul lor.
Rasa Akbash nu sunt recomandate pentru proprietarii de câini neexperimentati. Cainii Akbash sunt o rasa de caini de paza primitivi, care cere stapanului lor sa inteleaga foarte bine temperamentul canin. Cainii sunt o combinatie de atitudine supusa si umila in stana si dominare agresiva in fata ursilor si lupilor. De aceea, ei au nevoie de stapani care le ofere o socilizare continua daca sunt folositi ca animale de companie. Sunt niste caini agresivi de la natura. Intr-un oras plin de sunete si semnale vizuale, iesirile de frustrare-agresiune sunt ceva comun. Este o rasa de caini cu adevarat muncitori si locul lor este acolo unde au ceva anume de facut. au tendinta de a prelua controlul si deci este mai bine sa fie lasati in preajma copiilor de peste 8 ani, cand acestia pot participa alaturi de stapan la exercitii de dresaj canin. Latratul si patrularea sunt principalele mijloace de aparare, deci vor latra toata noaptea daca sunt lasati afara. Necazurile cu acesti caini apar de obicei cand prietenii vin in vizita si nu sunt introdusi de cineva cunoscut de caini. Ca si rasa de caini de paza, exemplarele dresate si socializate isi vor apara stapanul si vor fi prietenoase cand acesta este prezent, dar si agresive cu necunoscutii cand acesta lipseste. Sunt caini inteligenti, curajosi si loiali. Sunt complet dedicati si devotati propriului stapan si sunt responsabili de stana acestuia. Sunt caini independenti cu instincte de aparare puternice. Cainii Akbash sunt niste aparatori naturali care se vor atasa chiar si la o varsta frageda de stana pe care trebuie sa o apere. Au asemenea instincte materne incat, adesea oile ii vor lasa sa atinga mieii nou-nascuti si se vor replia imediat in spatele lor in caz de pericol. Aceleasi instincte materne puternice ii fac sa fie caini afectuosi cu copiii. Natura independenta a acestor caini ii fac sa poata raspunde prompt si fara ghidare in caz de pericol. Nu esti nici o diferenta in ceea ce priveste instinctul de aparare intre femela si mascul. Nu sunt caini recomandati pentru proprietari de caini neinitiati, sau pentru persoane care nu doresc un adevarat caine de paya. Cei care doresc sa-i foloseasca drept animale de companie, sa fie pregatiti sa-si cheltuiasca banii pe garduri suficient de puternice si mult timp pentru socializarea acestor caini.

Ingrijire

Akbash-ul are o blana dubla. Subparul este dens şi moale, cel de suprafata este format din par lung, aspru. Blana Akbash vine in doua lungimi diferite: mediu sau lung. Blana mediu este plat şi oferă un aspect elegant . Blana lunga este de multe ori ondulata, nu creata, cu subpar pronunţat. Akbash-ul emite miros foarte putin si naparleste mediu.
Periajul frecvent este recomandat pentru a inlatura parul mort. Spalatul trebuie efectuat numai când este absolut necesar, folosind un sampon uşor. Samponarea uscata poate fi suficienta. Probleme cunoscute de sanatate pentru rasa Akbash includ displazia de şold şi TOC( Tulburarea Obsesiv-Compulsiva)

Dresaj

Daca este tinut numai ca un companion, Akbash-ul necesită socializare timpurie intensivă şi constantă. Aceasta rasa are un caracter independent şi va ezita adesea cand i se dau comenzi. Ei răspund cel mai bine la fermitate, corectitudine, şi consecvenţa.

Activitate

Cainii Akbash nu sunt recomandati pentru viata de apartament, indiferent de cat de mult exercitiu fara lesa li se ofera. Sunt destul de inactivi la interior si au nevoie de o curte de minim 1.000 mp si un gard inalt. Acesti caini ar trebui tinuti intr-o zona rurala sau semirurala. Sunt linistiti si tacuti in casa.
Sunt niste caini cu un nivel redus de activitate, dar foarte atletici in acelasi timp, necesitand foarte mult spatiu pentru alergare fara lesa.
Speranta de viata a acestor caini este de aproximativ 10-11 ani.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu