Ciobanesc de Berna

Canise: 6 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Berner; Bernese; Berner Sennenhund; BMD
Grupa: Utilitari
Talie: foarte mare
Greutate: Mascul: 41-54; Femela: 32-45 Kg
Inaltime: Mascul: 64-70; Femela: 58-66 cm
Culoare: : tricolor, cu fondul general negru, prezintă o inserţie de alb pe mediana craniului, bot, bărbie şi piept, albul apărând şi pe labe.

(3 / 2 voturi)

Descriere

Denumirea rasei vine de la cantonul Berna, ai cărui locuitori au crescut şi folosit în mod tradiţional aceşti câini. Numele german al rasei, Bernese Sennenhund, este format din cuvintele senne, care înseamnă păşune (montană) şi hund, însemnând câine. A fost folosit predilect de crescătorii de animale (în special bovine) şi însoţea turmele când urcau primăvara pe înaltele şi bogatele păşuni alpine, urmând să revină în aşezările de la poalele munţilor la apropierea iernii. În acelaşi timp, a fost şi un foarte apreciat câine de familie, utilizat pentru tractarea cărucioarelor cu produse, a săniilor, pentru pază şi tovarăş de joacă al copiilor. Ciobănescul de Berna este foarte apreciat în Statele Unite ale Americii, fiind "veteran" al Războiului Civil. În anii '80 ai secolului trecut, în cadrul unor sondaje televizate dedicate raselor canine, publicul american l-a votat pentru poziţia de cel mai frumos câine.

Este un câine solid, musculos, cu un corp bine proporţionat. Pieptul este larg şi puternic, picioarele lungi, spatele lung, drept. Capul lat, de tip molossoid, este completat cu un bot larg, bordat de buze cărnoase, abundente, cu comisura deschisă. Urechile sunt de mărime medie, de formă triunghiulară, bine acoperite de păr şi purtate atârnat. Coada este lungă, stufoasă, purtată lăsat, niciodată pe spate. Blana acestor câini este densă, bogată, dispusă pe 2 straturi, cel exterior cu firul destul de lung, moale şi uşor ondulat, care-i dă un aer "ciufulit". Colorit specific: tricolor, cu fondul general negru, prezintă o inserţie de alb pe mediana craniului, bot, bărbie şi piept, albul apărând şi pe labe. Castaniul-roşcat/bronz apare in pete deasupra ochilor, pe obraji, piept, labe şi burtă, inclusiv vârful cozii. Unele exemplare etalează o pată albă la baza şi în spatele gâtului, denumită "Sweet Kiss".

Temperament

Ciobanescul de Berna este recunoscut pentru firea sa calmă, echilibrată. Ponderat în reacţii, sociabil şi cooperant, Ciobănescul de Berna se comportă foarte bine în preajma copiilor. Este un câine de muncă, harnic şi supus, gata mereu să coopereze la acţiunile oamenilor. Sunt afectuoşi, se ataşează în mod caracteristic mai mult de personajul central feminin din familie. Masculii se pot dovedi dominanţi şi autoritari în relaţia cu alte animale şi cu alţi câini. Este obişnuit să interacţioneze cu animalele de talie mare, de care nu se teme. La maturitate va fi potolit şi sedentar, cu un nivel de activitate scăzut.

Ingrijire

Este necesara perierea zilnica sau daca nu , macar o data pe saptamana, datorita robei abundente si lungi. O atentie deosebita trebuie acordata periajului zilnic mai ales in perioada naparlirii. Este necesara imbaierea sau curatarea blanii cu sampon uscat. Durata medie de viata a acestui caine este de 6-8 ani, fiind in scadere in ultimii ani, de la 10-12 ani. Clubul American al Ciobanescului de Berna a intreprins un studiu asupra sanatatii acestei rase, asupra unui numar de 1332 caini. Media de viata a acestora a fost de 7.2 ani. Cancerul este unul dintre principalele motive ale mortalitatii Ciobanescului de Berna, in intreaga lume, astfel , multe caini din aceasta rasa mor la o varsta tanara, de 3-4 ani. Rasa este afectată de numeroase forme de cancer, maladii ale sistemului osos şi muscular.

Dresaj

Este destul de lent în reacţii şi îşi va însuşi mai greu anumite comenzi de dresaj cu un grad de complexitate mai ridicat. Are instincte înnăscute de conducător de turmă. Acest câine este calm şi preferă să nu se grăbească, trăsături de care este bine să se ţină seama în dresaj. Este sensibil la corecţii şi pedepse, se recomandă dresajul blând bazat pe răbdare şi permisivitate. Unii masculi se pot dovedi agresivi prin natura lor, cu astfel de exemplare fiind necesar să se insiste mult pe dresajul de obedienţă.

Activitate

Este un câine ciobănesc clasic, care este obişnuit cu traiul în aer liber. Preferă zonele cu climat mai răcoros, fiind foarte bine adaptat pentru viaţa la munte.
Poate fi util în gospodărie, este obişnuit uşor să tracteze cărucioare cu produse ori unelte, să tracteze sănii şi este potrivit în rolul de câine de pază.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu