Bichon Frise

Canise: 5 | Anunturi: 0
Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
AKA: Bichon; Bichon à poil frisé; Bichon Tenerife
Grupa: Non-sportiv
Talie: mica
Greutate: 5-8 Kg
Inaltime: 24-29 cm
Culoare: : alb

(3 / 2 voturi)

Descriere

Originile rasei Bichon Frisé nu sunt foarte clar stabilite, experţii în domeniu vehiculând mai multe variante. În principiu, se pare că navigatorii şi comercianţii fenicieni au reprezentat vectorul de dispersie al unor câini de talie mai mică în bazinul mediteraneean. Este ştiut că marinarii luau cu ei câini pe corăbii ca animale de companie şi pentru a-i folosi la stârpirea şoarecilor şi şobolanilor.
Este dificil să se stabilească în prezent genealogia clară şi parcursul geografic de răspândire a acestei rase, pentru că din start câinii Bichon Frisé au fost preferaţi în rol de animale de companie, însoţind grupurile umane în pregrinările dictate de condiţiile istorice. Ajunşi în Spania şi Franţa, este posibil ca aceşti câini să fi stat la originea apariţiei Barbet-ului (o rasă de câini de apă, ce au influenţat, la rândul lor, apariţia altor rase de câini de astăzi). Generic vorbind, bazinul mediteraneean reprezintă „căminul” unanim acceptat al rasei şi Insula Tenerife din arhipelagul Canare este locul de adopţie cel mai larg acceptat. Dealtfel, unul din numele rasei este Bichon de Tenerife. Dimensiunile mici şi firea jucăuşă, plăcută, farmecul natural si calităţile hipoalergenice ale blaniţei l-au făcut rapid răsfăţatul saloanelor nobilimii. A primit rapid porecla „Bichonner” – Ferchezuitul şi a pozat pentru pictorii epocii (Boucher şi Frahgonard). Henry al III-lea al Franţei şi Napoleon al III-lea au avut o slăbiciune recunoscută pentru aceşti câini. În secolele XVIII şi XIX era foarte popular în Franţa în rândul clasei mijlocii şi chiar al păturii sociale sărace, fiind preferat ca protagonist de circ şi însoţitor al trubadurilor şi flaşnetarilor.
[modificare] Descriere fizică:

Este un câine de talie mică, blana conferindu-i un permanent aspect pufos. Ochii, în culori închise, sunt foarte expresivi, curiosi, alerti şi plasaţi astfel încât să privească drept inainte. Pielea din jurul ochilor este puternic pigmentată (dau senzaţia de ochi rimelaţi). Urechile sunt căzute, acoperite cu păr lung, mătăsos. Sunt prinse mai sus faţă de linia ochilor şi destul de în faţă pe craniu, astfel încât, atunci când câinele este în alertă, ele încadrează foarte bine faţa. Coada, de lungime medie, este purtată semeţ, cu o curbă graţioasă, iar părul care o acoperă este lung şi cade deasupra spatelui. Blana este dubla, cu subparul moale şi dens, în timp ce părul de acoperire este mai aspru şi ondulat, creţ, răsucit în bucle alungite cu o lungime de 5-7 cm. Culoarea părului este întotdeauna alb curat.

Temperament

Bichonul Frisé este un câine cunoscut ca un animal fermecător, gentil, manierat, jucăuş. Este apreciat pentru atitudinea permanent voioasă, reconfortantă. Deşi de talie mică, denotă o inteligenţă ascuţită şi un spirit independent, căruia nu-i lipseşte curajul. Nu este un câine gălăgios, etalează o anume siguranţă în tot ceea ce face, este maleabil şi adaptabil. Câinii rasa Bichon Frisé sunt foarte afectuoşi, iubesc oamenii şi vor să fie tot timpul în compania lor. Se dovedesc sociabili şi permisivi în compania altor animale.

Ingrijire

Dincolo de aparenţe, Bichonul Frisé este un câine robust şi rezistent, cu o longevitate de invidiat în lumea canină. Predispoziţiile rasei în ceea ce priveşte bolile sunt legate de pericolul aparitiei cataractei, lăcrimarea excesivă, alergiile alimentare, afecţiunile urechilor şi epilepsie. Este un animal curat, care se simte foarte bine atunci când este îmbăiat, periat şi pieptănat. Se adaptează cu calm diferitelor tratamente cosmetice care se pretează la blana sa decorativă. Reacţionează puternic la infestarea cu purici, putând dezvolta alergii severe.

Dresaj

Trebuie să fie instruit şi educat într-o notă mai fermă, întrucât este încăpăţânat. Respectarea regulilor de igienă în interiorul casei vor fi învăţate ceva mai greu de către masculi. Pot să-şi însuşească multe comenzi şi exerciţii amuzante, pot învăţa trucuri spectaculoase dacă sunt învăţaţi cu răbdare şi se foloseşte inteligent metoda recompensei.

Activitate

Prin natura sa este un animal de interior, un însoţitor permanent al omului. Are nevoie de plimbări şi activităţi variate în exterior, se angrenează entuziast în jocuri şi exerciţii. În casă este destul de activ, îşi poate consuma o bună parte a energiei în interacţiunile cu copiii.
Sunt câini de companie pentru toate vârstele, se acomodează foarte bine la spaţii de mici dimensiuni. Se pretează cu succes în rolul de parteneri de joacă ai copiilor, dar pot fi companioni reconfortanţi si pentru persoane de vârsta a doua şi a treia.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu