Border Collie

Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: De turma
Talie: medie
Greutate: 14-20 Kg
Inaltime: Mascul: 51-58; Femela: 46-53 cm
Culoare: : bi sau tricolor cu albul si negrul preponderente.

(3 / 2 voturi)

Descriere

Border Collie este un câine care face parte din grupul câinilor pastorali, care îşi are origina în zona de frontieră dintre Scoţia şi Anglia. Câinii din rasa Border Collie sunt consideraţi a fi foarte inteligenţi. Ei mai sunt folosiţi pentru păzitul turmelor, deşi în prezent mai sunt folosiţi pentru alte activităţi ca salvările turiştilor pierduţi în zonele montane, pentru detectarea urmelor dupa miros, în probe de dresaj sau drept câini de companie. Câinii Border Collie sunt în general rezervaţi faţă de persoanele străine, dar sunt foarte ataşaţi de stăpânii lor şi de persoanele pe care le cunosc.Isi trage denumirea din regiunea Border de unde a fost crescut pentru a pazi turmele de oi.
Rasa descinde, ca multe alte rase de pază, din câinii de pază persani (Persian Sheepdog). Rasa datează aproximativ de la 1700, deşi nu a beneficiat de actualul nume pană în 1915. Collie au însoţit sute de ani ciobanii care erau cantonaţi la graniţa dintre Scoţia şi Anglia, fiind crescuţi în mod special numai pentru abilităţile lor de a munci. Unii crescători au incercat sa se concentreze mai mult pe frumuseţea lor, dar calitaţile rasei au început să scadă, astfel că s-a revenit repede la cresterea pentru calităţile sale originale. Din anul 1890 câinii Border Collie au pătruns şi pe noile teritorii ale Coroanei Britanice de la Antipozi, în Noua Zeelandă si Australia, zone în care creşterea oilor a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Conform opiniei specialiştilor, cele mai multe exemplare din rasa modernă Border Collie descind din Old Hemp (mascul, 1893-1901, tricolor). Acest exemplar a dovedit calităţi ieşite din comun, câştigând toate concursurile canine la care a participat. Old Hep a avut peste 200 de urmaşi masculi înregistraţi. O trăsătură specifică pentru Border Collie este "the eye" privirea intensă, dominatoare, cu care fixează animalele din turmă şi le intimidează, reuşind să le domine în final. Se pare ca primul câine care a impus această trăsătură a fost Old Kep (mascul, n. 1901, urmaş al lui Old Hep).
Border Collie este un câine bine proporţionat, agil şi bine echilibrat. Blana sa poate fi fie moale, fie mai aspră, dar cu un strat în plus, extrem de rezistent la temperaturile scăzute sau la apă. Coada este destul de lungă, bine acoperită de păr şi este purtată lăsat. Albul se regăseşte în toate combinaţiile de culori ale blănii, dar nu trebuie să fie dominant. Încrucişările din ultimele decenii au dus la apariţia unor combinaţii de culori mai "excentrice", cum ar fi nisipiu, galben, albastru-pestriţ, roşcat de Australia etc., dar predominant pentru rasă rămâne pattern-ul bi sau tricolor cu albul si negrul preponderente. Atunci când sunt la lucru, poziţia lor caracteristică este culcat, cu ochii la tot ceea ce se petrece în jurul lor. Urechile lor sunt de mărime medie, foarte bine aşezate şi echilibrate faţă de corp, purtate fie în poziţie dreaptă, fie semi-ridicată. Un Border Collie poate atinge 55 cm şi 20 kg, masculii fiind mai înalţi şi mai puternici decât femelele.

Temperament

Cainii din rasa Border Collie sunt întotdeauna gata de muncă, atenţi, alerţi. Se vor ataşa foarte mult de stăpânul sau familia din care fac parte, dar în relaţia cu copiii trebuie supravegheaţi. Asta pentru că, obişnuiţi să ţină grupate animalele, vor face la fel şi cu copiii, trimiţându-i la locul lor imediat ce aceştia vor părăsi poziţia pe care stau. Sunt total devotaţi stăpânului şi îl vor urma pe acesta oriunde se va duce. Aceşti câini sunt hotărâţi, entuziaşti şi curajoşi, dar vor deveni apatici dacă mintea nu le va fi mereu ocupată. Rămân reticenţi faţă de străini şi nu vor accepta prea uşor contactul fizic cu aceştia.

Ingrijire

Necesita periaj saptamanal pentru ca blana sa fie aspectuoasa si placuta.
Border Collie este cunoscută ca fiind una dintre cele mai puternice, rezistente şi sănătoase rase, chiar şi în faţa problemelor genetice. Cele genetice care sunt cunoscute, sunt de mică importanţă şi nu pun probleme mari rasei. Hrănirea adecvată, între 4-8 luni, va duce însă şi la reducerea acestora. Printre afecţiunile de care suferă cel mai des un Border Collie se pot enumera surzirea şi alergiile.
Durata sa de viaţă este situată între 9-15 ani, cu o medie de 12-14 ani, desi sunt cunoscute cazuri în care exemplare ale acestei rase au atins şi vârsta de 18 ani. La naştere, o femelă poate aduce pe lume patru-opt căţei.

Dresaj

În ceea ce priveşte dresajul, este greu să găseşti o rasă de câine mai receptivă decât un Border Collie. Mintea lor este ca un burete, absorbind imediat tot ce le este predat, iar inteligenţa lor nu este egalată de aproape a nici unui alt caine. Pentru cei care apreciază aceste calităţi, câinele este un dar. Sunt născuţi pentru a avea grijă de turmele de oi, aceasta fiind natura lor, iar dacă nu acesta este scopul de achiziţionare al unui pui, atunci va trebui sa le daţi tot timpul ceva de facut, cu care sa fie ocupaţi.

Activitate

Un Border Collie are nevoie de peste două ore de exerciţii zilnice. Asta pentru a le ţine muşchii bine dezvoltaţi şi mintea mereu ocupată. A nu-i asigura câinelui orele de antrenament de care are nevoie înseamnă a dezvolta în caine o agresivitate şi un comportament cu care nu aţi fi deloc fericit. Ideal este ca acest câine sa fie crescut la ţară, unde au toată libertatea de care au nevoie.


Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu