Ciobanesc Caucazian
Marime: | |
Ingrijire: | |
Nevoie de miscare: | |
Socializare: | |
Paza si protectie: |
AKA: Caucasian Mountain Dog;Kavkazskaya Ovcharka,-KO
Grupa: Altele
Talie: foarte mare
Greutate: 45-68 Kg
Inaltime: Masculs: 65; Femelas: 61 cm
Culoare: : Piebald, brindle, white, cream, fawn, gray, red
Grupa: Altele
Talie: foarte mare
Greutate: 45-68 Kg
Inaltime: Masculs: 65; Femelas: 61 cm
Culoare: : Piebald, brindle, white, cream, fawn, gray, red
(5 / 4 voturi)
Descriere
Ciobănescul Caucazian este una dintre primele rase de câini a cărui origine se pierde în trecutul nebulos.Dacă acceptăm teoria marelui Konrad Lorenz despre descendenţa câinelui din şacal şi lup, atunci Ciobănescul Caucazian este cel mai strălucit reprezentant al celui din urmă, moştenind de la acesta independenţă, iubire faţă de libertate, curaj şi agresivitate. Fără îndoială, strămoşul direct a Ciobănescului Caucazian este Mastifful de Tibet, descris in 1845 de Youatt William. După ce au emigrat din est, câinii străbuni s-au extins pe teritorii mari fiind utilizaţi pentru luptă şi pază la oi.
Din fericire Ciobănescul Caucazian nu a avut soarta ciobăneştilor mongolezi sau kirghiztane iar cu ajutorul chinologilor ruşi (Ilina, Bogolyubsky, Vaysman, Mazover) s-a reuşit prezervarea rasei. În 1954, tatăl chinologiei sovietice, A.P. Mazover,a împărţit rasa în trei tipuri:
-tipul georgian (puternic, spectaculos, înalt, păr lung formând coamă şi franjuri bogate pe membre şi pe coadă)
-tipul armean (mai scund decât cel georgian, păr lung formând coamă şi franjuri, colorit gri cu sau fără pete, chiar tigrat)
- tipul azer (de stepă-înalt, corp plin, musculatură plată, păr scurt, colorit variat; şi montan-asemănător cu cel georgian, mască neagră şi colorit roşcat sau arămiu).
Mari centre pentru creşterea Ciobănescului Caucazian sunt în:
Sankt Petersburg (Leningrad), Dnepropetrovsk, Kiev, Moscova, Donetsk, Perm,Ivanovo, etc.Cea mai cunoscută canisă era "Red Star". Între anii 1993-1995 rasa a devenit foarte populară lucru ce a dus la multiplicări necontrolate dar şi de această dată rasa a supravieţuit datorită proprietăţiilor ei unice: viabilitate şi vitalitate ereditară.
Este o rasă de câine de talie medie spre mare, cu constituţie robustă, aproape masivă; se adaptează uşor la condiţii climaterice variate, este rezistent şi nepretenţios, astfel încât este utilizat în aproape toate regiunile fostei Uniuni Sovietice. Câine activ, cu psihic puternic, are un instinct de apărare puternic dezvoltat, ferocitatea şi neîncrederea faţă de străini fiind o caracteristică recunoscută.
Temperament
Cainii din rasa Ciobanesc Caucazian au servit mult timp la paza stanelor si a depozitelor. Cainii tipici Ciobanesti Caucazieni sunt impunatori, cu o vointa puternica si foarte curajosi. Daca nu este socializat si dresat corect, acest caine poate manifesta tendinte incontrolabile de ferocitate. Sunt caini foarte bravi, vigilenti, puternici si temerari. Nu are incredere in oamenii pe are nu-i cunoaste si are un impuls natural de a se apara. Acesti caini vor privi tot si pe toti cei care apartin familiei, inclusiv copii, pisici, alti caini, etc, ca parte clara a propriei familii si vor fi respectati si protejati. Nu sunt caini care pot fi lasati singuri cu copiii, pentru ca daca joaca devine prea dura, acestia vor simti nevoie de va proteja copilul intr-un mod mai agresiv. Nu au timp pentru straini dar vor primi cu caldura pe prietenii familiei. De cele mai multe ori, acesti caini sunt dominanti fata de cainii straini.Ingrijire
Hrănirea Ciobănescului Caucazian reprezintă un eveniment zilnic (pe lânga atenţie,tandreţe si implicarea în diverse activităţi fizice) prin care stăpânul îşi ia angajamentul de lider alfa şi asigură cu responsabilitate o alimentaţie adecvată câinelui. Deoarece câinele este o specie înrudită cu lupul(Canis lupus) el este preponderent carnivor. Pe lângă alimentele de origine animală: carne de vită, porc, pui, cal, gâscă, curcan, oaie, miel şi peşte dezosat (în cantităţi nu foarte mari) se recomandă şi o serie de legume (atenţie la cele toxice-ex.ceapa) cum ar fi roşii, salată, spanac, cartofi(fierţi in coajă şi pisaţi), morcovi (raşi), ţelină, pătrunjel, fasole verde şi varză (nu foarte des).Pentru a completa sursa de proteine, aminoacizi şi carbohidraţi sunt foarte recomandabile organele de porc şi vită (ficat, rinichi, plămâni), pastele făinoase, ouă (de preferat fierte), cereale, lapte, brânza şi fructe(ocazional). Oasele reprezintă şi ele o sursă favorabilă de calciu însa ele trebuie să fie de provenienţă cabalină sau de vită, fără aşchii şi cu măduvă destulă. Hrana administrată trebuie sa fie bine fiartă, pentru omogenizare, iar raţia trebuie suplimentată în funcţie de nivelul de activitate a câinelui. La puii de Ciobănesc Caucazian tainurile vor fi 7 la număr (la 4 luni) scăzând treptat la 3 până la vârsta de 2 ani (stadiul de maturitate). Pentru a păstra pofta de mâncare şi sănătatea câinelui este necesar zilnic min. 30 minute de plimbare în zone cu aer curat (pădure, pajişte, munte, parc). Apa trebuie să fie la discreţie.
Suplimentele nutritive (calciu, magneziu, fosfor, fier,etc.) se pot administra în perioada de creştere a câinelui la recomandarea medicului veterinar.O alimentaţie bazată pe produse comerciale(majoritatea tratate cu chimicale) este de evitat (duc la diverse boli de piele, alergii, constipaţie) acestea fiind în discordanţă cu dieta unui adevărat câine de munte.
Boli, afecţiuni şi defecte
Ciobănescul Caucazian este o rasă foarte rustică care nu suferă de boli grave. Însă probleme pot apărea la şold (displazia de şold), la ochi (heterocromie oculară~pleoape inferioare foarte căzute), la stomac (dilataţie-torsiune de stomac) şi mai rar maladia cotului.
Defecte considerate foarte grave sunt:
-câine fricos sau prietenos cu străinii, apatic;
-culoare de fond aproape neagră cu pete roşcate;
-talie: masculi-sub 68 cm,femele-sub 64 cm;
-absenţa subpărului;
-cap uşor sau îngust,labe plate sau cu degete foarte depărtate,dinţi mici,incisivi implantaţi neregulat,diverse deviaţii ale membrelor.
Dresaj
Nu este un caine pentru oricine. Aceasta rasa cere un stapan care stie sa arate o comanda ferma si care doreste sa petreaca mult timp pentru a socializa si dresa acest caine.Activitate
Acesti caini sunt potriviti unei familii care detine suficient spatiu in jurul casei pentru ca ei sa poata sa-si satisfaca nevoie de miscare.Speranta de viata a acestor caini este de circa 10-11 ani.
Tweet |
Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):
Crescatori 6 |
Anunturi 2 |
Adauga un comentariu
© 2023 Gobie Studio