Marime:
Ingrijire:
Nevoie de miscare:
Socializare:
Paza si protectie:
Grupa: De turma
Talie: mare
Greutate: Mascul: 27-34; Femela 23-29 Kg
Inaltime: Mascul: 61-66; Femela 56-61 cm
Culoare: : sable and white; tricolor, blue merle; white (predominantly white, preferably with markings)

(3 / 2 voturi)

Descriere

Generic vorbind, Collie reprezintă mai mult decât o rasă de câini, fiind mai degrabă o familie cu mulţi membri, rase canine şi varietăţi ale acestora toate originare din Scoţia şi nordul Angliei. De-a lungul ultimelor 3 secole, aceşti câini au însoţit marile transferuri de populaţie, răspândindu-se în multe colţuri ale lumii şi au cunoscut numeroase modificări şi ameliorări (în special în Australia şi America de Nord). În prezent, chiar dacă sunt câteva rase care păstrează în nume - oficial sau nu - denumirea de Collie (ex. Border Collie, Shetland Collie, Australian Collie, Bearded Collie etc.) o rasă distinctă se recunoaşte complet sub această denumire: rasa atât de popularizată în urma succesului la public înregistrat de seria de filme "Lassie".
Numele rasei are origini încă disputate. Se presupune că la originea denumirii a stat fie numele unei rase de oi specifice zonei montane din Scoţia (colley, ovine cu faţa neagră), fie cuvântul "coilean" cu semnificaţia "câine" în gaelică, fie cuvântul "coal" (cărbune - pentru că primele exemplare din vechime etalau o blană preponderent neagră, sau negru în combinaţie cu alb, coloritul de bază al rasei Border Collie de astăzi). Istoricii rasei sunt de părere că au existat câini asemănători în Scoţia şi Ţara Galilor, cu specificaţia că cei din Scoţia erau de talie mai mare, mai puternici şi mai voluntari, folosiţi pentru a urmări şi încolţi oile semi-sălbatice din munţi, iar cei din Ţara Galilor erau mai mici în talie, mai agili şi mai maleabili, preferaţi de crescătorii de capre. Cele două varietăţi au suferit încrucişări succesive de-a lungul veacurilor, singurele criterii urmărite fiind obţinerea unor exemplare robuste, rezistente la boli şi cu abilităţi de muncă. La sfârşitul secolului al XIX-lea crescătorii din Anglia au remarcat în nordul ţării un câine de talie medie spre mare, puternic, aspectuos, vioi şi au încercat să obţină exemplare îmbunătăţite genetic plecând de la acest tipar. S-a dorit obţinerea unui câine cu blana mai lungă, decorativă, cu rol predominant de animal de companie. Se presupune că unele ameliorarea rasei a inclus şi exemplare de ogari Barzoi, aduşi din Rusia, pentru modelarea unui craniu elegant, distins. A doua jumătate a secolului al XIX-lea a marcat primele apariţii în expoziţiile canine, iar reprezentanţii noii rase au fost imediat remarcaţi. Regina Victoria a remarcat aceşti câini în cursul unei vizite la castelul Balmoral şi a dorit imediat să aibă un exemplar inclus în impresionanta sa colecţie canină. Trebuie subliniat faptul că de-a lungul procesului de ameliorare şi selecţie s-au obţinut 2 varietăţi ale rasei, cea cu părul lung, cea mai populară şi mai numeroasă, cunoscută şi sub denumirile de Rough Collie/Long Haired Collie şi cea cu părul scurt, cunoscută sub numele de Smooth Collie/Short Haired Collie, cu mai puţini reprezentanţi.
Este un câine de talie medie spre mare, cu corpul alungit, viguros, dar totuşi suplu. Capul are o linie elegantă, cu o notă alungită, botul lung şi el terminându-se cu o trufă de culoare neagră. Ochii sunt puternic migdalaţi, dispuşi oblic ("privire asiatică"). Irisul este albastru sau în nuanţe de căprui, întâlnindu-se frecvent fenomenul heterocromiei (ochi de culori diferite). Urechile sunt destul de mari, cu vârful ascuţit, prinse în plan superior, erecte sau semi-erecte (cu vârful răsfrânt în faţă), orientate spre în faţă. Coada, de mărime medie, este purtată atârnată în repaus şi uşor îndoită, sub linia spatelui, în momentele de acţiune. Blana lungă şi înfoiată a exemplarelor Rough Collie este alcătuită din 2 straturi, cu cel inferior pufos, dens, izolant şi cel superior des şi el, cu fire aspre, drepte, ce formează în jurul gâtului o coamă abundentă. Mersul este lejer, graţios chiar, întreaga ţinută degajă nobleţe şi siguranţă, rasa Collie varietatea cu păr lung fiind considerată, neoficial, cea mai aspectuoasă rasă canină.

Temperament

Collie include câini foarte inteligenţi, receptivi, energetici, atenţi la detalii şi implicaţi serios în actităţile ce le sunt încredinţate. Sunt sociabili şi se manifestă foarte iubitori în relaţia cu oamenii, uneori de o extremă sensibilitate. Se dovedeşte răbdător şi delicat în interacţiunile cu copiii, vigilent în aria proprietăţii şi precaut cu străinii. Acceptă destul de uşor alţi câini şi alte animale în jurul său.

Ingrijire

Năpârlesc constant pe toată perioada anului şi necesită periaj efectuat de 3-4 ori pe săptămână. La schimbarea sezoanelor periajul se va face zilnic, pentru că pierde foarte mult păr. Boli specifice: anomalia oculară Collie, atrofia retiniană progresivă, neutropenia ciclică canină, displazia de şold. Alte boli, cu o frecvenţă medie: alergiile pielii, hipotiroidismul primar, dilataţia volvulului gastric şi epilepsia.

Dresaj

Foarte maleabili şi cu excelentă intuiţie în dresaj. Posedă o bună disciplină şi pot face faţă dresajului de înaltă performanţă, mai ales dupa ce le-a fost temperat entuziasmul nativ, etalat din plin în perioada junioratului. Foate rezistenţi la efort, agili şi atletici, fac faţă cu rezultate foarte bune probelor din concursurile de obstacole şi agility. Îşi însuşeşte corect şi temeinic dresajul de obedienţă.

Activitate

Sunt foarte bine adaptaţi traiului în exterior, chiar în condiţiile unei clime mai reci. Nevoia constanţă de mişcare şi plăcerea pentru libertate neîngrădită îl plasează mai degrabă într-o curte bine îngrădită decât în interiorul căminului. Se adaptează destul de bine şi condiţiilor traiului în interior, dar este nevoie de un spaţiu larg, generos. Nu se recomandă, totuşi, să trăiască într-un apartament. Au nevoie de un program de exerciţii şi jocuri consistent, variat şi provocator.

Daca doriti sa achizitionati un pui din aceasta rasa va rugam sa contactati crescatorii sau utilizatorii care au dat anunturi de vanzare (click pentru detalii):


Adauga un comentariu