Beneficiile terapiei cu animale

(5 / 2 voturi)

Inca din timpurile cele mai vechi a existat o convietuire intre oameni si caini, care s-a dovedit avantajoasa ambelor parti. Bazata la inceput pe faptul ca animalele primeau surplusul de vanat care le prisosea oamenilor, aceasta convietuire a devenit ulterior deosebit de benefica pentru om, intrucat el era avertizat prin latratul cainelui de apropierea animalelor de prada.

Omul modern a gasit cainilor o serie de locuri de munca, utilizandu-le capacitatile senzoriale deosebite si mai ales acea particularitate psihica, atat de apropiata de inteligenta propriu-zisa, care le permite sa inteleaga destul de repede si sa retina pentru totdeauna ceea ce vrea stapanul de la ei. in acest sens se inscriu reusitele deosebite ale cainilor folositi de graniceri si politisti, ale cainilor sanitari din slujba armatei sau ale celor utilizati de catre organizatiile Salvamont (celebrul Saint-Bernard).In perioada actuala, in lupta cu efectele deosebit de nocive ale stupefiantelor, cainii sunt dresati in mod special sa descopere cu mirosul lor supersensibil ascunzatorile folosite pentru transportul acestor substante in autovehicule, trenuri sau avioane, iar rezultatele s-au dovedit excelente. Cainii din rasele labrador, spaniel sau ciobanesc german, lucreaza doar o ora pe zi, pentru a-si putea folosi la maximum acuitatea olfactiva, si reusesc adevarate performante in depistarea drogurilor.

Relatia omului cu animalele trebuie sa fie corecta si pozitiva. Un caine tinut in lant nu va fi niciodata un agent de sanatate benefic.


Asistenţă fizica
Cel mai frecvent tip de terapie cu animale – este cel in care animalele lucreaza ca asistenţi pentru persoanele cu dizabilitati sau persoanele in vârstă. Cel mai probabil va ganditi la caini ca ghizi pentru orbi, dar ei asistă si persoanele în scaune cu rotile, persoanele în vârstă şi persoane cu deficienţe senzoriale sau alte deficiente fizice. Deşi cel mai des intalniti, cainii nu sunt singurele animale folosite pentru a face viaţa mai uşoară vârstnicilor sau persoanleor cu dizabilitati. Maimuţele ofera servicii similare; agilitatea, dexteritatea si inteligenta lor le fac ideale pentru activitati pe care un caine insa nu le poate face, cum ar fi hrănirea si spalatul prietenului uman.


Terapie emotionala
Atat cercetatorii, cat si practicienii sunt unanim de acord ca animalul potrivit, folosit la momentul
potrivit, poate linisti spasmele, poate stabiliza tensiunea arteriala, poate alunga starile depresive si poate preveni agresiunile. Numarul persoanelor care au in preajma lor un caine sau o pisica este tot mai mare, prezenta acestora reconforteaza psihicul, ajuta la inlaturarea stresului, a oboselii si la restabilirea echilibrului energetic al organismului.
Studiile stiintifice realizate de cercetatorii americani evidentiaza faptul ca un animal de companie il ajuta pe stapanul sau sa faca fata mai bine celor mai grele incercari, sa fie mai puternic din punct de vedere psihic, iar simpla prezenta a animalului favorit are un efect calmant si relaxant.In ceea ce priveste sanatatea stapanilor de animale s-a constatat o reducere sensibila a riscului accidentelor cardiosculare.
Datorita campului electromagnetic extrem de puternic, unele animale, mai ales cainii si pisicile, pot fi considerate psihoterapeuti ideali.
Animalele primesc stimuli prin intermediul campului informational global, ele pot presimti situatiile critice in care se afla stapanii lor si in multe cazuri intervin pentru salvarea acestora.

Cainele este un excelent mijlocitor in diverse afectiuni ale sufletului si mentalului. Persoanele in
varsta, oamenii singuri sau cei care au probleme de comunicare pot beneficia de cooperarea constienta cu vechiul si credinciosul prieten patruped.
Animalele de companie sunt din ce in ce mai folosite in spitale si sanatorii. Studiile experimentale
efectuate in diferite clinici au aratat ca animalele pot induce o stare de relaxare, pot sa contribuie la
scaderea tensiunii arteriale, ajuta la insanatosirea mai rapida a pacientilor si la reducerea timpului de
spitalizare.Prezenta unor caini cu anumite caracteristici in centrele de psihiatrie i-a ajutat pe pacienti sa devina mult mai sociabili si mai cooperanti.
S-a observat ca pacientii din spitale care petrec regulat o anumita perioada de timp in compania
animalelor lor sunt mult mai receptivi la tratamentele urmate, mai optimisti si mai increzatori in sansele lor de vindecare.


Prietenii de zi cu zi
Pur şi simplu un animal de companie oferă o serie de avantaje medicale, chiar şi cele fără nici un fel de formare specializată.

A scoate zilnic un caine la plimbare inseamna, in opinia medicilor, a evita un mod de viata sedentar si toate consecintele ce decurg din acesta. Saliva cainelui contine o substanta numita litozim, un antiseptic natural care favorizeaza inchiderea rapida a ranilor.
Cainii de mari dimensiuni stimuleaza ritmul alfa cardiac. Medicii le recomanda persoanelor cu afectiuni de inima sa tina mana pret de jumatate de ora in dreptul inimii cainelui, asta va avea efectul unui cardiostimulator.
Experienta arata ca de multe ori familiile in care exista un caine sunt mai unite si depasesc mai usor starile conflictuale. Totusi medicii ii sfatuiesc pe sotii certati sa nu mizeze doar pe efectul miraculos al companiei patrupedului, ci sa gaseasca disponibilitate de comunicare.

Cercetatorii britanici au dovedit ca atunci cand copii cresc impreuna cu animalele de casa sunt mai rar bolnavi de gripa, raciti si nu contracteaza bolile de sezon. Explicatia consta in faptul ca prezenta animalelor influenteaza in mod benefic sistemul imunitar, care este permanent activ, insa relatia noastra cu animalele trebuie sa fie una corecta si pozitiva.


Fie că ajuta un orb sa mearga mai bine pe strazi, socializeaza cu un copil autist, este reconfortant pentru un bătrân muribund, aceste creaturi uimitoare, fac viata mult mai buna pentru persoanale de multe ori marginalizate. Acesti caini ar trebui coplestiti cu dragoste de catre stapanii lor.

Actualizat la: 02 Mar 2012




Adauga comentariu