Caini utilitari

(5 / 2 voturi)

Un caine de lucru se referă la un tip de caine care nu este doar un animal de companie ci si învaţă şi îndeplineşte sarcini pentru a asista şi / sau însoţi, distra oamenii sau apartine unei rase cu astfel de origini. În Australia şi Noua Zeelandă un caine de lucru este un catel care a fost instruit sa lucreze la ferma, indiferent de rasa sa. Un caine care ajuta un fermier sa stranga vacile sau care efectuează cascadorii la circ pentru un om care primeste bani pentru asta, este un caine de lucru, la fel cum este si un caine de serviciu sau caine de asistenţă.

Caini la munca
Desi cainii moderni sunt tinuti ca animale de companie exista inca un numar imens de moduri in care cainii pot asista oamenii. Mai jos gasiti o lista care va ofera o idee de cat de versatili pot fi cainii.


Cainii Turnspit au fost folositi ca sursă de putere, au fost pusi intr-o roata ( ca un soricel) conectata la un rotisor. Cainele alerga in roata si rotisorul se invarte. Aranjamente similare au fost folosite si pentru a amesteca untul.

Caini de serviciu sau de asistenţă ajuta persoanele cu diverse dizabilitati, de exemplu cei care ii ghideaza pe orbi.

Cainii de terapie viziteaza oamenii care nu se pot deplasa. Acesti caini ii distreaza pe batranii din caminele de pensionari , bolnavii şi răniţii din spitale. Actul in sine de dresare poate fi considerat terapeutic daca ne gandim la programele de reabilitare din puscarii unde prizonierii pregatesc cainii pentru a deveni caini de serviciu. Despre terapia cu caini puteti citi mult mai multe in articolul Beneficiile terapiei cu animale

Caini de salvare pentru persoanele care se află în situaţii dificile, cum ar fi în apă după un dezastru cu barca.

Cainii de căutare localizeaza persoanele care sunt ratacite, pierdute, care au evadat din casele de îngrijire medicală, acoperite de avalanşe, îngropate sub clădiri prăbuşite, etc.

Cainii ciobanesti sunt încă indispensabili la turmele de oi si cirezile de vaci, pentru mobilizarea lor. Rase diferite sunt utilizate pentru muncile de la ferma şi pentru paza turmelor şi cirezilor. Cainii ciobanesti moderni ajuta la controlul bovinelor , gâştelor sălbatice din parcuri sau caprelor folosite la mancat buruieni. Un caine bine antrenat poate controla orice fel de animal domestic şi sălbatic.

Cainii de tras la sanie, deşi astăzi utilizati în principal în evenimentele sportive, încă mai pot ajuta la transportul de persoane şi bunuri în teren accidentat, zapada.

Cainii de circ si cainii actori sunt dresati sa efectueze trucuri care nu sunt intrinsec folositoare, dar oferă în schimb divertisment pentru publicul lor.

Cainii de vânătoare, ajuta vânătorii sa gaseasca, sa urmareasca sau sa aduca prada. Mai putin frecvent un câine, sau mai degrabă o haita de caini se lupta cu prada, cum ar fi un urs sau porc mistret.

Cainii de pază ajuta la protejarea proprietăţii private sau publice, în casa sau sunt utilizati pentru patrulare, ca în armată sau la firmele de securitate.

Cainii de luat urma ajuta la gasirea oamenilor sau animalelor pierdute sau pentru a urmari un posibil criminal.

Caine de detectare a cadavrelor sau ramasitelor umane. Se foloseste capacitatea lor de a descoperi cu ajutorul mirosului ramasitele umane in urma catastrofelor, crimelor, accidentelor sau sinuciderilor.

Caini de detectare a unei mari varietati ajuta la detectarea termitelor în case, substanţelor ilegale în bagaje, bombe, produse chimice si multe alte substante.

Cainii de război sau Corp K9 sunt utilizati de către forţele armate în multe din aceleasi roluri ca si cainii de lucru civili dar într-un context militar. În plus, sarcinile militare specializate, cum ar fi de detectare a minelor sau de asezare a firelor au fost alocate câinilor. Caini militari de lucru este termenul cel mai des folosit pentru cainii instruiti pentru misiuni militare.

Cainii de poliţie numiti uneori si Unitatea K9, sunt de obicei instruiţi pentru a urmări sau a imobiliza infractorii în timp ce asistă ofiterii la arestari sau la investigarea scenei unei crimei.Unii sunt chiar special instruiţi pentru unitatile anti-teroriste.

Cainii sunt uneori folositi în programe de ajutorare a copiilor în procesul de învăţare, in acest program copii citesc cu glas tare cainilor, acest program se numeste „ reading with rover” si se bazeaza pe incredere si reducerea stresului.

 

Actualizat la: 02 Mar 2012
Adauga comentariu